Ruski predsednik Vladimir Putin trdi, da demokratska stranka le manipulira z ameriškimi volivci. Foto: Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin trdi, da demokratska stranka le manipulira z ameriškimi volivci. Foto: Reuters
Ameriška administracija Baracka Obame je obljubila "odgovor" na storjeno dejanje. Foto: Reuters

Kako zelo si demokrati in njihova predsedniška kandidatka Hillary Clinton želijo premagati republikanskega kandidata Donalda Trumpa, kažejo nove razsežnosti iskanja krivcev - tokrat krivcev za vdor v strežnike demokratske stranke, ki naj bi vplivali na kampanjo Hillary Clinton. Administracija predsednika Baracka Obame je Rusijo tako tudi prvič uradno obtožila vmešavanja v ameriški politični sistem.

"Obamova administracija vleče Rusijo v ameriške predsedniške volitve, da bi manipulirala z ameriškimi volivci v korist Hillary Clinton," je dejal ruski predsednik Vladimir Putin po poročanju portala RT in dodal, da "povzročajo to (protirusko) histerijo z le enim ciljem, da bi preusmerili pozornost javnosti od same vsebine elektronskih sporočil ... Na neki način manipulirajo z javnim mnenjem, a iz določenih razlogov tega nihče ne problematizira. Govorijo le o tem, kdo je to storil."

Putin zanikal vpletenost Rusije
Putin je tako zanikal trditve, da je objavljena vsebina elektronskih sporočil v kakršni koli povezavi s cilji Rusije. "Rusija je v njihovi kampanji postala tema številka ena. Vsi govorijo o Rusiji. Morda nam to laska, a le delno. Vsi vpleteni s tem le poslabšujejo protirusko retoriko in odnose med državama," je še dejal prvi mož Kremlja. Demokrati namreč vseskozi trdijo, da Moskva favorizira Donalda Trumpa za novega predsednika ZDA in da uporablja kibernetsko vojno za izide predsedniških volitev 8. novembra letos.

Na trditve ZDA se je odzval tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki je opozoril, da ni niti enega dokaza, ki bi potrdil obtožbe Washingtona. "Seveda godi tovrstna pozornost, ki je namenjena regionalni sili, kot nas je pred časom označil predsednik Obama. Zdaj vsi v ZDA govorijo, da Rusija vodi predsedniške volitve," je dejal za ameriško televizijo CNN.

ZDA napovedale odgovor
Ameriška administracija Baracka Obame je obljubila "odgovor" na storjeno dejanje, ob tem pa ni navedla ne časovne in ne krajevne dimenzije odgovora. Tiskovni predstavnik Bele hiše je v torek dejal le, da bo odgovor "sorazmeren". "Če so se odločili, da bodo nekaj naredili, naj naredijo," je v odzivu dejal Lavrov.

Odnosi med Rusijo in ZDA so zaradi ukrajinske krize in neuspešnih prizadevanj za končanje več kot petletne vojne v Siriji na najnižji točki po koncu hladne vojne.