Vladimir Putin se je za vodilni italijanski tednik razgovoril v dneh pred obiskom Italije. Foto: Reuters
Vladimir Putin se je za vodilni italijanski tednik razgovoril v dneh pred obiskom Italije. Foto: Reuters
Vladimir Putin med intervjujem za Corriera della Serra
"Z Evropo nismo nikoli ravnali kot z ljubico. Čisto resno govorim. Vedno smo ponujali resno zvezo." Foto: Reuters

Kljub najnovejšim spopadom na vzhodu Ukrajine je Putin poudaril, da je še vedno obvezan ukrajinskemu mirovnemu sporazumu. Sporno ravnanje Moskve je označil kot zgolj obrambo pred novimi nevarnostmi, ki ogrožajo Rusijo.

"Rad bi povedal, da ni potrebe po bojazni pred Rusijo," je zagotovil Putin, ki se je slikovito izrazil: "Samo nor človek, pa še ta samo v spanju, si bi lahko predstavljal, da bi Rusija nenadoma napadla Nato."

Drug teden Putin na obisku v Italiji
Ruski predsednik je za sobotno izdajo italijanskega dnevnika spregovoril pred obiskom Italije prihodnji teden, v okviru katerega se bo srečal tudi s papežem Frančiškom in italijanskim premierjem Matteom Renzijem. Pogovor so objavili tudi dan pred vrhom G7 na Bavarskem, na katerega Moskve niso povabili.

Putin je še dejal, da se Rusija prvenstveno zgolj brani pred zunanjimi grožnjami. Ob tem je dodal, da so obrambni izdatki držav članic Nata desetkrat višji od ruskih, ZDA pa imajo največji vojaški proračun na svetu.

"Evropi smo ponujali resno zvezo"
Glede ukrajinske krize je ruski predsednik menil, da je glavna težava Kijev, ki ni pripravljen uresničiti februarskega mirovnega sporazuma iz Minska in se neposredno pogajati s proruskimi separatisti. Tako Ukrajino kot Evropsko unijo je pozval, naj storita več za Doneški bazen.

O odnosih z EU je Putin dejal, da je Moskva pripravljena zgraditi enakopravno partnerstvo z Brusljem. Hkrati je tega obsodil, da vzpostavlja odnose zgolj na osnovi materialnih interesov. "Z Evropo nismo nikoli ravnali kot z ljubico. Čisto resno govorim. Vedno smo ponujali resno zvezo," je še dejal ruski predsednik in se tako odzval na metaforo italijanskega novinarja.

Nepojasnjen odstop posebne odposlanke Ovse za Ukrajino
Posebna odposlanka Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) za Ukrajino Heidi Tagliavini je odstopila. Švicarsko zunanje ministrstvo je potrdilo novico, niso pa navedli vzroka in tudi ne, od kdaj naprej velja njen odstop, Za posebno odposlanko Ovseja za Ukrajino jo je junija 2014 imenoval švicarski zunanji minister Didier Burkhalter, ko je Švica predsedovala Ovseju. Tagliavinijeva je med drugim študirala v Moskvi in tekoče govori rusko, po navedbah diplomatov pa uživa podporo obeh strani, ki sta vpleteni v krizo na vzhodu Ukrajine.