Abe je bil letos dvakrat v Rusiji, tako da je bil Putinov obisk pričakovan. Foto: Reuters
Abe je bil letos dvakrat v Rusiji, tako da je bil Putinov obisk pričakovan. Foto: Reuters
Kurilski otoki
Kurilski otoki bi predstavljali za Japonsko veliko gospodarsko pridobitev. Foto: EPA

Upanje na dogovor glede Kurilskih otokov (Južni Kurili za Rusijo, Severna ozemlja za Japonsko), ki so jih leta 1945 zasedle sovjetske sile, Tokio pa jih vse od takrat terja nazaj, je kljub večmesečnim pripravam majhno. Spor državama preprečuje podpis mirovne pogodbe, s katero bi formalno končali drugo svetovno vojno.

"Odsotnost mirovne pogodbe med Rusijo in Japonsko je anahronizem iz preteklosti, ki bi ga morali odpraviti," je v intervjuju za japonske medije ta teden dejal Putin. "A kako to storiti, je težko vprašanje." Putinov obisk je bil dolgo pričakovan in sledi dvema obiskoma Abeja v Rusiji letos. Abe bo Putina prvi dan gostil v svojem domačem mestu Nagato, drugi dan pa bo ruski predsednik obiskal Tokio.

Ribe, nafta, plin
Kot poroča Reuters, bi Japonska z nadzorom nad otočjem, ki se razteza na površini skoraj 5.000 kvadratnih kilometrov, pridobila bogato ribolovno območje. Kurilski otoki se ob tem nahajajo blizu ruskemu območju, bogatem z zemeljskim plinom in nafto, zato bi tudi samo lahko skrivali bogate zaloge surovin, ki jih Japonski tako primanjkuje. Za Rusijo pa imajo otoki strateško vrednost, saj predstavljajo prehod na zahodni Tihi ocean za njeno mornarico.

Pred sovjetsko zasedbo po razglasitvi vojne napovedi Japonski proti koncu druge svetovne vojne je na otokih živelo okoli 17.000 Japoncev, ki so bili nato pregnani. Po podatkih ruske vlade na otokih živi 12.346 ljudi.

Japonski premier je skušal Moskvo glede vprašanja Kurilskih otokov omehčati tudi z obljubami velikih japonskih naložb. Rusija se namreč še naprej spoprijema z gospodarsko krizo. Lani je blagovna menjava med državama tudi zaradi sankcij proti Rusiji upadla za 31 odstotkov, na 19 milijard evrov.

Večina strokovnjakov meni, da Putin ne bo pripravljen predati nadzora nad otoki, še posebej ne, potem ko je v ZDA na predsedniških volitvah slavil njemu naklonjeni Donald Trump.

Priložnost za gospodarske posle
Kljub temu naj bi ruska in japonska podjetja med obiskom podpisala okoli 30 dogovorov o sodelovanju na različnih področjih, med drugim na področjih energije, kmetijstva in tehnologije. V ruski delegaciji bodo tudi ministra za gospodarstvo in trgovino, Maksim Oreškin in Denis Manturov, izvršni direktor naftnega velikana Rosneft Igor Sečin in lastnik proizvajalca aluminija Rusal Oleg Deripaska.