Makova polja se v Afganistanu raztezajo na 123.000 hektarjih. Foto: EPA
Makova polja se v Afganistanu raztezajo na 123.000 hektarjih. Foto: EPA

Afganistan velja za največjo proizvajalko opija, iz katerega pridelujejo heroin. Urad ZN-a za droge in kriminal (UNODC) je sporočil, da letošnja proizvodnja znaša 3.600 ton opija, kar je za polovico manj kot lani.

V poročilu UNODC-a piše, da je prozivodnja opija predstavlja pet odstotkov bruto domačega proizvoda te nemirne države in je kar šestkrat večja od vrednosti proizvodnje pšenice. Afganistan sicer proizvede okoli 90 odstotkov svetovnega opija, katerega cena se je zaradi manjšega pridelka že zvišala.

Glavni razlog za padec proizvodnje je rastlinska uš, ki se je razširila na poljih v vseh glavnih pokrajinah, kjer pridelujejo mak, predvsem v pokrajinah Helmand in Kandahar. Zaradi bolezni so na enem hektarju pridelali le 29,2 kilograma opija oziroma 48 odstotkov manj kot v prejšnjem letu.

Visoke cene mamljive za kmete
Kljub padcu proizvodnje pa so kmetje zaradi višjih cen zaslužili več kot leta 2009. Prav visoke cene povzročajo skrb, da bi se kmetje prihodnje leto v večjem obsegu lotili sajenja maka in pridelave opija. Če je bilo treba lani za kilogram odšteti 64 dolarjev, je letos cena poskočila na 169 dolarjev.

Že letos je malce naraslo število gospodinjstev, ki se ukvarjajo s proizvodnjo opija, in sicer za en odstotek.

Proizvodnja opija prinese letno tri milijarde dolarjev, od katerih gre levji delež v roke talibanskih upornikov, ki tako financirajo svoje operacije proti afganistanskim varnostnim silam in tujim vojakom v državi.