Talibani so se podali na jug na žetev maka. Foto: EPA
Talibani so se podali na jug na žetev maka. Foto: EPA

"Upad uporniške dejavnosti je znak, da je žetev maka v polnem razmahu in zato mnogo mladih mož sodeluje pri obiranju," je povedal major general Gordon Messenger.
Ob tem je opozoril, da se lahko pričakuje, da se bo število napadov spet povečalo po koncu žetve. Uradna statistika kaže, da je spomladi število britanskih izgub relativno nizko, poleti pa se precej poveča.
Messenger je priznal, da je prihodek od donosne trgovine z narkotiki za talibane še naprej izjemno pomemben, a da razbitje narkomreže ni naloga Natovih čet, temveč afganistanskih oblasti.
Alternativa maku?
Kako uničiti afganistanska polja z makom, iz katerega pridobijo okoli 90 odstotkov opija, ki pride v Evropo, je izjemno občutljiva in polemična tema vse od padca talibanskega režima in vkorakanja Natovih čet v državo leta 2001.
Prvotnim ameriškim predlogom, da se pridelek poškropi, so afganistanski voditelji močno nasprotovali. Zdaj pa se afganistanski guvernerji v Helmandu maka želijo znebiti, a Natove poveljnike skrbi odziv tamkajšnjega prebivalstva. Program za razdelitev semen za alternativne povrtnine se že vpeljuje.