Stisk rok Obame in Castra na Mandelovi žalni slovesnosti je požel veliko pozornosti. Foto: Reuters
Stisk rok Obame in Castra na Mandelovi žalni slovesnosti je požel veliko pozornosti. Foto: Reuters
Raul Castro o odnosih z ZDA

Predsednik Castro se je v enem svojih redkih govorov dotaknil odnosov med Kubo in ZDA. Dejal je, da bi morale ZDA opustiti svoje pozive k spremembi režima na tem komunističnem otoku, kar bi obema stranema omogočilo, da bi se osredotočili na izboljšanje medsebojnih odnosov. "Če hočemo res narediti napredek pri dvostranskih odnosih, se moramo naučiti spoštovati medsebojne razlike in z njimi mirno živeti. Če ne ne bo šlo, bomo še naslednjih 55 let živeli tako, kot smo zadnjih 55," je dejal Castro.

"Od ZDA ne zahtevamo, naj spremenijo svoj politični in socialni sistem, zato se tudi mi ne bomo pogajali o spremembi našega," je povedal Castro, ki je tako prvič po javnem pozdravu in rokovanju z ameriškim predsednikom Barackom Obamo na žalni slovesnosti za umrlim nekdanjim južnoafriškim predsednikom Nelsonom Mandelo na začetku meseca komentiral odnose z ZDA.

Odnosi med državama počasi napredujejo
Kubanski predsednik, ki je govoril na sklepni seji kubanskega parlamenta v Havani, je povedal, da so se predstavniki kubanskih in ameriških oblasti v zadnjem letu večkrat sestali in skušali doreči praktične zadeve med državama, kot so priseljevanje in ponovna vzpostavitev poštnih storitev. Kot poroča BBC, je to po njegovem mnenju dokaz, da so odnosi med državama kljub zapori, ki traja že od leta 1961, lahko civilizirani.

Raul Castro, ki je predsedovanje Kubi od svojega brata Fidela prevzel leta 2006, je v zadnjih letih začrtal program gospodarskih reform, ki naj bi ljudem olajšale življenje na otoku in se odzvale na trenutne razmere po svetu. A kritiki pravijo, da so spremembe prepočasne. "Reformnega procesa na Kubi ne moremo priganjati, saj se lahko slabo konča," kritikom odgovarja Raul.

Raul Castro o odnosih z ZDA