Castro je odkrito dejal, da je zaradi 'zakonov življenja' za večino strankinih voditeljev to zadnji kongres. Foto: Reuters
Castro je odkrito dejal, da je zaradi 'zakonov življenja' za večino strankinih voditeljev to zadnji kongres. Foto: Reuters
Havana
Socializem ostaja na otoku, kongres bo sprejel le nujne gospodarske reforme. Foto: EPA

79-letni Castro je te ideje predstavil na kongresu vladajoče komunistične stranke, ki so ga priredili prvič po 14 letih. Dejal je, da je spoznal, da je tudi strankarsko vodstvo potrebno nujne prenove ter da bi se morali vidni politiki kritično zazreti vase in v svoja dejanja.

Omejitev mandatov na določeno dobo je predlog, ki ga kubanski komunizem do zdaj še ni doživel, a Castro se zaveda, da je večina pripadnikov vladajoče elite že krepko zakorakala v 70. in 80. leta.

Fidel manjkal na odprtju
Raul je predsedniški položaj od brata Fidela nasledil leta 2008, skupaj pa otoku vladata že 52 let. "Kubanci moramo preseči nekoliko lenobno mentaliteto. Edina stvar, ki lahko ogrozi revolucijo, je naša nezmožnost ali nesposobnost, da spoznamo svoje napake in jih popravimo," je dejal. Na kongresu, ki bo trajal štiri dni in na katerem naj bi tisoč delegatov podprlo kar okoli 300 reform, sicer ni bilo njegovega pet let starejšega brata.

Omejitve postavil tudi sebi
Raul je dejal, da bo omejitev na dva zaporedna petletna mandata veljala za trenutnega predsednika, torej njega samega, in tudi vse njegove ministre. V vrsti za njegovega naslednika sta prvi podpredsednik države Juan Machado Ventura, ki je star 80 let, in drugi podpredsednik Ramiro Valdes, ki je že dopolnil 77 let. "Res nas je lahko sram, da v več kot polovici stoletja te težave nismo rešili. Moja vlada zdaj preprosto nima nabora dobro izobraženih zamenjav z dovolj izkušnjami in zrelostjo," je dejal.

Nujne reforme
V govoru je Castro poudaril tudi željo po zmanjšanju državnega vpliva v delovanju gospodarstva in nujo po spodbujanju zasebnega sektorja. Po njegovem mnenju bodo za spremembo kubanskega gospodarskega modela potrebovali okoli pet let. Po tem obdobju bosta še vedno vsem zagotovljena brezplačno izobraževanje in zdravstvena oskrba, racionalizirana pa bo javna poraba in ukinjene množične državne subvencije za osnovne dobrine.

Raul tudi na čelu stranke?
Delegati bodo na kongresu edine uradno priznane stranke na Kubi izvolili tudi novo vodstvo partije, med drugim stočlanski centralni komite in 19-članski politbiro. Pričakovati je, da bo vodenje komunistične partije prevzel Raul Castro, ki bo tako na tem pomembnem položaju nasledil brata Fidela. Ta se je leta 2006 zaradi slabega zdravja umaknil s položaja kubanskega predsednika.

Pred odprtjem kongresa so bili Kubanci priča eni največjih vojaških parad v zadnjih letih, s katero so se spomnili 50. obletnice neuspešne invazije na Prašičji zaliv, ki jo je organizirala ameriška obveščevalna agencija Cia.