Kot številni drugi je tudi Castro v Obami videl 'upanje'. Foto: EPA
Kot številni drugi je tudi Castro v Obami videl 'upanje'. Foto: EPA
Castro je kritiziral še vse ameriške predsednike - do Obame. Foto: EPA

Fidel Castro je preživel 10 ameriških predsednikov - in vsi so ga želeli bodisi ubiti, bodisi strmoglaviti, bodisi državo izolirati.
Razlogov, da je bil Castro previden v odnosu do aktualnega predsednika ZDA, je bilo torej več kot dovolj. A Obama je bil drugačen in 80-letni komunistični revolucionar je podlegel čarom mladega predsednika in postal z njim "obseden", razkrivajo tajne ameriške diplomatske depeše, ki jih je objavil WikiLeaks.
Castro je samozavestno napovedoval, da ZDA ne bodo nikdar izvolile temnopoltega, nato pa po poročanju Guardiana odprtih ust opazoval, kako je kandidat "upanja in sprememb" z velikimi koraki vkorakal v Belo hišo. Castrove kolumne v Granmi, časniku komunistične stranke, so bile polne opazk o Obami, ki so se kmalu sprevrgle v hvalo.
Ameriška diplomatska misija v Havani, ki je bila že vajena poročati o Castrovem žolčnem govoru o ameriški tiraniji, ni bila pripravljena na tovrstne besede oboževanja. "Fidelova kolumna z dnem 9. junija le še dodatno krepi sum naše civilne družbe in diplomatskih stikov, da je Fidel obseden s predsednikom Obamo," poroča ena depeša.

Hoja po robu
Obamov govor v Kairu na temo ameriških odnosov z muslimani je navdihnil 3.500-besedni odziv upokojenega kubanskega voditelja, v katerem je hvalil Obamo kot "zelo dobrega komunikatorja" z "impresivno delovno sposobnostjo". Iz ust deloholika, ki slovi po maratonskih govorih, je bila to nedvomno visoka hvala.
Castro je podal opazko, da je predsednik ZDA, v depešah imenovan "Potus", prevzel predsedniški stolček v "izjemno kompleksnem času" in da se ga ne sme kriviti za bližnjevzhodno godljo, ki jo je podedoval. "Fidel je v glavnem simpatiziral s Potusom - na svoj način," piše v depeši Jonathana Farrarja, vodjem ameriške misije. "Fidel je nato nadaljeval svoje poskuse hoje po tanki liniji med pozitivnim vtisom glede priljubljenega ameriškega predsednika in idejo, da se zlobni imperij ne bo nikdar spremenil."

Vsega kriv Köbenhaven
V drugih kolumnah je dolgoletni ameriški sovražnik, ki je Georgea Busha označil za genocidnega pijanca, Obamo hvalil kot inteligentnega, iskrenega, mirnega, poštenega in dobronamernega. Pozdravil je njegov prejem Nobelove nagrade za mir, njegovo stališče do globalnega segrevanja pa označil za pogumno.
V zadnjem času pa se je Castrovo navdušenje nad Obamo začelo ohlajati, predvsem je bil razočaran nad njegovim stališčem na podnebnem vrhu v Köbenhavnu, do neke mere se je čutil celo prevaranega. "Po konferenci je Fidel napisal tri zaporedne kolumne, posvečene napadu na udeležbo predsednika Obame v Köbenhavnu. Fidel je Obamov govor na konferenci označil za 'sleparski, demagoški in dvoumen'," piše v depeši. Kubanski voditelj je Obamo od takrat dalje klical "jenkijski predsednik".