Trenutno poteka iskalna akcija. Foto: HGSS
Trenutno poteka iskalna akcija. Foto: HGSS

Letalo so okoli 19.15 našli reševalci na tleh, potem ko je bila sprožena operacija, v kateri je sodelovalo 120 ljudi. Vodja iskalne akcije Joso Živković za hrvaške medije še ni mogel potrditi, ali so poleg najdenih delov letala našli tudi morebitne žrtve, saj se preiskava šele začenja in je za zdaj pregledano le območje kraja nesreče. Na kraj dogodka naj bi že prispel tudi preiskovalec letalskih nesreč.

Hrvaška civilna zaščita je po izginotju športnega letala z radarja sprožila operacijo iskanja in reševanja. Aktivirani so bili pripadniki civilne zaščite, policisti, reševalci postaj gorske reševalne službe iz Karlovca, Gospića in Ogulina in Zagreba ter lokalni gasilci. Teren, ki je gozdnat in težko prehoden, je preletaval tudi helikopter hrvaškega ministrstva za obrambo.

Območje, kjer naj bi strmoglavilo letalo, preletava tudi helikopter hrvaških zračnih sil. Foto: HGSS
Območje, kjer naj bi strmoglavilo letalo, preletava tudi helikopter hrvaških zračnih sil. Foto: HGSS

Iskanje sta v prvih urah oteževala tudi oblačno in deževno vreme ter megla. Pozno popoldne se je gosta megla razkadila, vendar je bilo dnevne svetlobe zelo malo.

Po neuradnih informacijah so bili na letalu trije ljudje

Po nepotrjenih informacijah hrvaškega portala Telegram naj bi bili v letalu trije ljudje, goriva pa naj bi imeli za štiri ure letenja. Polet, s katerim naj bi letalo v največje istrsko mesto očitno priletelo iz smeri Kvarnerja, naj bi sicer trajal eno uro. Gre za letalo s tujo registracijo, ki je na mariborskem letališču pristalo sinoči. Po neuradnih informacijah Hrvaške tiskovne agencije, ki se sklicujejo na vire iz gasilskih krogov, naj bi bili na letalu trije nizozemski državljani.

Cirrus 20 je sicer manjše športno letalo ameriškega proizvajalca, ki ima pet sedežev, v dolžino pa meri okoli 8 metrov. Gre za prvo serijsko letalo splošnega letalstva, ki ima vgrajeno tudi reševalno padalo. Izdelovati so ga začeli leta 1999.

Nad Hrvaško z radarja izginilo letalo
Območje, kjer je letalo izginilo z radarja. Foto: Google Earth
Območje, kjer je letalo izginilo z radarja. Foto: Google Earth