Bergamo je bilo najhuje prizadeto mesto v Italiji. Foto: Reuters
Bergamo je bilo najhuje prizadeto mesto v Italiji. Foto: Reuters

Zdravstvene oblasti v mestu na severu Italije so po poročanju nemškega portala Deutsche Welle (DW) sporočile, da so med 23. aprilom in 3. junijem testirali kri skoraj 10.000 prebivalcev Bergama, 57 odstotkov pa jih je imelo protitelesa. To pomeni, da so ti ljudje bili v stiku z virusom in so razvili imunski odziv.

Kot pravijo oblasti, je bil količina vzorcev dovolj obsežna, da je raziskava zanesljiv kazalnik prisotnosti virusa SARS-CoV-2 med prebivalci pokrajine Bergamo.

Bergamo je bilo najhuje prizadeto italijansko mesto v pandemiji, bolnišnice so bile prenatrpane, trupla žrtev pa so morali odvažali s tovornjaki.

Po podatkih italijanskega Nacionalnega inštituta za statistiko (ISTAT) je v Bergamu marca, ko je bil izbruh na vrhuncu, umrlo 568 odstotkov več ljudi kot povprečno med letoma 2015 in 2019. V mestu in pokrajini so poročali o 13.600 primerih okužbe z novim koronavirusom.

ISTAT je skupaj z ministrstvom za zdravje sprožil testiranje krvi po celi državi, s katerim želijo oceniti, kako huda je epidemija v Italiji. Cilj je pridobiti vzorce krvi okoli 150.000 ljudi.

Če v krvi najdejo protitelesa proti novemu koronavirusu, mora ta človek v karanteno, dokler nov test ne pokaže, ali je pozitiven na koronavirus.
Sam test protiteles namreč ne preverja prisotnosti samega virusa, ampak le to, ali se je imunski sistem odzval na prisotnost patogena v telesu.