Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ) s sedežem v Washingtonu je z objavo serije člankov iz najnovejše mednarodne novinarske preiskave o skrivnih davčnih dogovorih v Luksemburgu začel v sredo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ) s sedežem v Washingtonu je z objavo serije člankov iz najnovejše mednarodne novinarske preiskave o skrivnih davčnih dogovorih v Luksemburgu začel v sredo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Davčna ponikalnica v osrčju Evropske unije

Več kot 28.000 strani dokumentov, ki jih je pridobil Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ) v polletni raziskavi, je preiskovalo več kot 80 novinarjev iz 26 držav. Dokumenti zajemajo obdobje med letoma 2002 in 2010, ko je luksemburško vlado vodil Jean-Claude Juncker, danes predsednik Evropske komisije. Komisija se medtem že več mesecev bojuje z Luksemburgom v preiskavi domnevnih kršitev evropske zakonodaje z ugodnimi davčnimi dogovori s podjetji Amazon in Fiat Finance.

Članke poleg The Guardiana objavljajo nemška Sueddeutsche Zeitung in NDR/WDR, kanadska Canadian Broadcasting Corporation, francoski Le Monde, japonski Asahi Šimbun, ameriški CNBC, danski Politiken, brazilski Folha de S. Paulo in mnogi drugi.

Pranje denarja
Kot je razvidno iz dokumentov, so nekatera podjetja, med katerimi je mogoče najti Pepsi, Ikeo, GlaxoSmithKline, Volkswagen in tudi velike finančne sklade, za skrivne posle prek podružnic v Luksemburgu plačale manj kot odstotek davščin. Skupaj pa so prek te države največje svetovne korporacije prelile na stotine milijard evrov prometa in se izognile plačilu več milijard evrov davkov v državah, v katerih ustvarjajo dobičke.

Dokumenti podjetja Pricewaterhousecoopers, enega od štirih vodilnih računovodskih, revizijskih in svetovalnih podjetij, kažejo, kako so njihovi davčni svetovalci svetovali mednarodnim korporacijam pri sklepanju ugodnih davčnih dogovorov z vodjo luksemburške državne agencije, imenovane Societes 6, je razvidno iz objave na spletni strani ICIJ-ja.

Podjetja so Luksemburg izkoristila na različne načine
Dokumenti razkrivajo, da je družba Fedex s sedežem v ameriškem Memphisu v Luksemburgu ustanovila dve podružnici in prek njiju dobičke iz svojih mehiških, francoskih in brazilskih enot prenesla na svojo podružnico v Hongkongu. Dobički so se v Luksemburg večinoma prelili kot neobdavčene dividende. Luksemburg je privolil v obdavčenje samo četrtine od enega odstotka Fedexovega zadržanega dobička, kar 99,75 odstotka dobička pa je ostalo neobdavčenega.

Zakonito dejanje
Čeprav so mednarodne korporacije tako plačale občutno nižje davke, gre za popolnoma zakonito dejanje, v njem ni nič nepoštenega ali neetičnega. Ameriški strokovnjak za davke Stephen Shay Luksemburg označuje celo kot magično pravljično deželo.

Davčni sistem v Luksemburgu je konkurenčen. Če podjetjem uspe znižati svoje davčne obveznosti na manj kot odstotek, to ni problem davčnega sistema v eni državi, temveč tega, da davčni sistemi po državah niso poenoteni, poudarjajo strokovnjaki.

Davčna ponikalnica v osrčju Evropske unije