Ciine zamisli so razkrili njeni nekdanji agenti. Foto: EPA
Ciine zamisli so razkrili njeni nekdanji agenti. Foto: EPA

Med načrtovanjem ameriške invazije na Irak leta 2003 naj bi tako ameriška osrednja obveščevalna agencija (CIA) v svojem oddelku, ki se je ukvarjal z iraško operacijo, razvijala niz idej, kako diskreditirati Sadama Huseina pred njegovim narodom, poroča Washington Post.
Ena izmed zamisli, o kateri so povsem resno razglabljali, je bila, da bi potvorili videoposnetek iraškega diktatorja pri spolnem odnosu z najstnikom, sta razkrila dva nekdanja Ciina agenta, ki sta akcijo načrtovala. "Videti naj bi bilo, kot da gre za skrito kamero," opisuje eden izmed nekdanjih agentov in dodaja, da naj bi vse skupaj delovalo, kot da gre za skrivno snemanje spolne afere. Naslednji korak načrta je predvidel, da se Irak preplavi s temi posnetki in tako diskreditira mačističnega diktatorja.
Pasica lažnih novic
Naslednja zamisel je temeljila na prekinitvi programa nacionalne televizije s posebnim programom, izrednimi poročili, ki bi bila, seveda, lažna. Napovedovalec, ki bi igral vlogo Sadama, bi najavil, da namerava sestopiti z oblasti v korist svojega sina Udaya. Uday, ki so ga vsi imeli za Sadamovega naslednika, je v Iraku vodil časnik Babel in lokalno televizijo Al Shabab. Ubili so ga leta 2003 med streljanjem v Mosulu.
CIA je v svojem tehničnem laboratoriju načrtovala tudi plasiranje lažnih novic, ki bi se predvajale na dnu zaslona med programom na nacionalni iraški televiziji.

Vodje odločno proti
CIA je, med drugim, naredila tudi poskusni projekt posnetka, na katerem je prikazan Osama bin Laden v družbi svojih soborcev, kako sedijo okoli tabornega ognja in si podajajo steklenico alkohola. Igralci v tem projektu so bili temnopolti Ciini uslužbenci.
Na koncu so načrt blokirali že znotraj agencije, ko niso dosegli dogovora glede projekta, in video je končal na polici v arhivu. Podobni projekti so naleteli na močan odpor tedanjega vodje operativnega oddelka v Cii, Jamesa Pavitta, in njegovega namestnika Hugha Turnerja, ki sta tovrstne projekte nenehno kritizirala.

Nepoznavanje kulture
"Ideje so bile smešne," je ocenil nekdanji agent Cie, ki je pojasnil, da so tovrstne zamisli prihajale od ljudi, ki so si svoje kariere znotraj agencije zgradili v Latinski Ameriki in vzhodni Aziji in sploh niso razumeli kulturnih razlik. "Sadam, ki se zabava s fantom, ne bi na Bližnjem vzhodu vznemiril nikogar - enostavno, nikogar ne briga za to."
"Lansiranje take kampanje bi kazalo na totalno nerazumevanje in popolnoma zgrešen udarec. Vedno brcnemo v temo, ko imamo lastne tabuje za univerzalne, pa so, v resnici, le naši tabuji," opisuje eden izmed nekdanjih agentov.
Predstavniki ameriške vlade omenjenih načrtov Cie niso hoteli potrditi. Realno gledano, Cia ni imela ne denarja in ne strokovnega znanja za izvedbo teh projektov, zato jih je prevzela vojska.