Vietnamce je poteza Pekinga razbesnela. Foto: EPA
Vietnamce je poteza Pekinga razbesnela. Foto: EPA
V nasilju so škodo utrpela tudi tajvanska podjetja, za katerega je množica mislila, da so v lasti Kitajcev. Foto: Reuters
Spor med Vietnamom in Kitajsko se vrti okoli potenciala spornega ozemlja. Foto: Reuters

Novi nemiri namreč niso izključeni. Kot je za Radio Slovenija poročal Uroš Lipušček, je Kitajska medtem obtožila vietnamske oblasti, da so podžigale zadnje nemire, v katerih je bilo poškodovanih najmanj 400 tujih podjetij, več kitajskih državljanov pa je umrlo.

Vietnamski politiki so se zavzeli za kaznovanje najhujših izgrednikov, a so hkrati izrazili razumevanje za domoljubna čustva, ki so jih Vietnamci pokazali v zadnjih dneh kot odgovor na to, da je kitajska nacionalna naftna družba začela črpati nafto na območju, ki je po trditvah Hanoja vietnamsko, po trditvah Pekinga pa kitajsko.

Zaradi možnosti ponovitve nemirov se tako evakuacija tujih državljanov, predvsem Kitajcev in Tajvancev, nadaljuje. Načelnik generalštaba kitajske vojske general Fang Fendhuj, ki je na obisku v ZDA, je v petek izjavil, da Kitajci ne bodo prepustili niti pedi ozemlja, ki so ga podedovali od svojih prednikov, v Pekingu pa poudarjajo, da bodo nadaljevali črpanje nafte na območjih, ki so del zgodovinske Kitajske.

Manila in Hanoj proti Pekingu
Protikitajski protesti so se iz Vietnama razširili tudi na Filipine, natančneje v glavno mesto Manila. Kot poroča Al Džazira, je v petek okoli 100 Filipincev in Vietnamcev protestiralo pred kitajskim konzulatom in pozivalo, naj se Manila in Hanoj združita proti Pekingu.

ZDA rešilna bilka za Filipine in Vietnam
Istočasno je Kitajska ZDA ponovno opozorila, naj se ne vmešavajo oziroma naj ne podpihujejo nestabilnosti na tem območju. Tako Vietnam kot Filipini namreč iščejo oporo za svoje zoperstavljanje Kitajski v Washingtonu. V Manili so tako Američanom že ponudili nova vojaška oporišča, v Vietnamu pa o tem vse resneje razmišljajo.

Dejstvo je, da v Pekingu ne bodo popustili, v tem spopadu pa Vietnam, ki je gospodarsko zelo odvisen od Kitajske, ne more zmagati. Kitajski predsednik Ši Džinping je v petek izjavil, da Kitajci v svoji krvi nimajo agresivnih genov, s čimer naj bi dal vedeti, da Kitajska v tem sporu ne bo posegla po sili.

Kitajska si lasti tako rekoč celotno Južno kitajsko morje, prometno in ribolovno območje, ki naj bi skrivalo bogate zaloge nafte in zemeljskega plina.