Pravoslavci žalujejo za poglavarjem Ruske pravoslavne cerkve. Foto: EPA
Pravoslavci žalujejo za poglavarjem Ruske pravoslavne cerkve. Foto: EPA

Aleksij II. je v starosti 79 let umrl v petek zaradi odpovedi srca, do pogreba pa bo krsta ležala v moskovski katedrali Kristusa Odrešenika, kjer bo dostopna vsem, ki bi se radi poslovili od pokojnega patriarha.

Na patriarhovo željo bo pokop potekal v manjši katedrali Svetih treh kraljev, kjer je bil Aleksij II. ustoličen leta 1990 in kjer so shranjene relikvije moskovskega metropolita svetega Aleksija, čigar ime je sam prevzel.

Kiril za gradnjo mostov s katoličani
Aleksijev začasni naslednik Kiril, metropolit Smolenska in Kaliningrada, velja za reformista v sicer globoko konservativni Cerkvi. Vodi cerkveni oddelek za zunanje zadeve in za mnoge Ruse pomeni javno podobo Cerkve, saj se pogosto pojavlja na televiziji.

Kirila je na tajnem glasovanju izvolila skupina 12 članov škofovske sinode, naloge patriarha pa bo opravljal do splošne sinode, ki se je bodo poleg klerikov udeležili tudi predstavniki meniških redov in laiki. Sinoda mora biti sklicana v šestih mesecih in za patriarha se potegujejo štirje kandidati, med njimi tudi Kiril.

64-letni Kiril velja za naklonjenega sodelovanju s katoličani in se zavzema za trdnejše vezi z Vatikanom. Pri kandidaturi za patriarha naj bi imel podporo ruskega predsednika Dmitrija Medvedjeva, ki si želi sprave s Katoliško cerkvijo.

G. V.