Proizvodnja opija v Afganistanu je letos v primerjavi z lani padla za 19 odstotkov, a kljub temu ta država še vedno obvladuje trg. Foto: EPA
Proizvodnja opija v Afganistanu je letos v primerjavi z lani padla za 19 odstotkov, a kljub temu ta država še vedno obvladuje trg. Foto: EPA

so mednarodne sile ubile 60 upornikov in zasegle rekordno količino opija in drugih mamil.

Štiridnevni spopadi so potekali v mestu Marja v provinci Helmand, kjer je središče talibanskih upornikov. Sile, v katerih so sodelovali tuji in afganistanski vojaki, so pri tem zasegle 92 ton makovih zrn, namenjenih za pridelavo opija, in drugih mamil - predelanega morfija, heroina in hašiša. Tako so prizadejale hud udarec mamilarski proizvodnji v Afganistanu, v operaciji pa po trditvah ameriški sil ni umrl noben civilist.

To naj bi bil največji zaseg mamil po letu 2001 v tej nemirni azijski državi, poleg tega pa so zasegli tudi kemikalije za proizvodnjo heroina ter veliko količino orožja in opreme za izdelavo domačih bomb.

Pokrajina Helmand je središče pridelave opija v Afganistanu, ta država pa zagotavlja kar 90 odstotkov ponudbe.

Talibani so v zadnjih treh letih na jugu Afganistana znova prevzeli nadzor nad velikim območjem, ki so si ga mednarodne sile v ofenzivi leta 2001 priborile iz njihovih rok. V državo prihaja novih 21.000 ameriških vojakov v okviru načrta ameriškega predsednika Baracka Obame za dokončen poraz upornikov.

A. P.