Vsak drugi stalno zaposleni je v Italiji v preteklih tednih končal na čakanju. Foto: EPA
Vsak drugi stalno zaposleni je v Italiji v preteklih tednih končal na čakanju. Foto: EPA

V Italiji je v zadnjih tednih zaradi širjenja novega koronavirusa ostalo doma 11,5 milijona zaposlenih, kar je polovica vse zakonite delovne sile v državi. Marčni krizni zakon jim je zagotovil nadomestilo do 80 odstotkov plače za devet tednov, novi dekret, ki ga Italija pričakuje v naslednjih dneh, naj bi ga za tiste, ki bodo še vedno doma, podaljšal za dva meseca. Če se prišteje še 4,3 milijona samozaposlenih, sezonskih in kulturnih delavcev, ki so zaprosili za mesečno pomoč v znesku višini 600 evrov, je brez dela začasno ostala polovica zaposlenih, je za Radio Slovenija poročal Janko Petrovec.

Italija se pripravlja na vrnitev v normalno življenje. Razkuževanje okolice hotela v Rimu. Foto: Reuters
Italija se pripravlja na vrnitev v normalno življenje. Razkuževanje okolice hotela v Rimu. Foto: Reuters

Ko je vlada Giuseppeja Conteja marca povezala vse dotlej sprejete dekrete v en zakon, je glasno zagotovila, da nihče v Italiji ne bo izgubil službe zaradi novega koronavirusa. Finančni minister Roberto Gualtieri je mesec pozneje to ponovil med parlamentarnim zagovorom rebalansa proračuna, toda že sam dokument vsebuje oceno, da bo obseg zaposlenih v Italiji letos padel za 2,1 odstotka. Kar je pol milijona delovnih mest, če se upošteva, da je v Italiji 23.360.000 zakonito zaposlenih, k čemur kaže prišteti še dobra dva milijona zaposlitev na črno.

Kot navaja Corriere della Sera, se bo poslabšala tudi kakovost delovnih mest. Zaposleni naj bi letos oddelali za šest odstotkov manj delovnih ur. Zato bodo številni prešli s polnega na polovični delovni čas ali v prekarno zaposlitev. Posebej ogroženi so sezonski delavci in zaposleni za določen čas, med panogami pa turizem, gostinstvo in javni transporti.

Italija načrtuje vrnitev v normalnost tudi z mobilno aplikacijo Immuni
Italija medtem načrtuje postopno vračanje v običajne življenjske tirnice. Vodja delovne skupine za boj proti novemu koronavirusu Vittorio Colao je napovedal, da bodo hkrati stalno spremljali razvoj pandemije ter vzdržnost zdravstvenega sistema.

Vsem Italijanom bo od začetka maja tudi na voljo aplikacija Immuni, s katero bodo lahko locirali osebe v svoji bližini, pri katerih je bil test na okužbo z novim koronavirusom pozitiven. Predstavnik italijanske vlade za boj proti pandemiji Domenico Arcuri je sodržavljanom že zagotovil, da ne bo nobenih težav glede varovanja podatkov in aplikacije, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

12 milijonov mask na dan
Italijanska vlada si tudi prizadeva nabaviti več zaščitnih mask. Od ponedeljka naj bi na dan porabili do 12 milijonov zaščitnih mask, kar je približno za trikrat več, kot so bile povprečne dobave zadnjih tednov. Do ponovnega odprtja šol na začetku septembra naj bi jih na dan potrebovali do 30 milijonov.

Večina evropskih vlad bo postopno rahljala ukrepe

Začeli so tudi obsežen nadzor domov za starejše, ki so eno izmed središč okužbe. Karabinjerji so pri nekaterih ugotovili hude nepravilnosti glede preventivnih ukrepov, oblasti pa opozarjajo na premalo testiranj in pomanjkanje zaščitne opreme.

Nadzor domov za starostnike
V italijanskih domovih za starejše je od 1. februarja umrlo več kot 7000 stanovalcev, kar je približno sedem odstotkov vseh italijanskih starostnikov, ki bivajo v domovih.

V Italiji sicer izvedejo največ testov na okužbo na svetu glede na število prebivalcev. Povprečno na dan odvzamejo 3000 brisov na 100.000 prebivalcev. V Nemčiji 2474, v Veliki Britaniji 1061 in Franciji 560.

Sardinija se pripravlja na turistično sezono
Sardinija pa je ob novi turistični sezoni napovedala, da bo po koncu pandemije uvedla zdravstvene izkaznice za turiste. Vsi, ki bodo na ta italijanski otok prispeli s trajektom ali letalom, bodo morali imeti potrdilo, da je bil njihov test na okužbo z novim koronavirusom že teden dni pred prihodom negativen, dodatno naj bi jih zdravstveno pregledovali tudi med počitnikovanjem, še navaja APA.

V Italiji še vedno upada dnevno število smrtnih žrtev covida-19
V zadnjem dnevu so potrdili 323 smrtnih žrtev, v torek jih je bilo 382. Skupno je od začetka epidemije za posledicami novega koronavirusa umrlo 27.682 bolnikov.

V zadnjem dnevu se je zmanjšalo tudi število ljudi, ki so še okuženi, in sicer s 105.205 na 104.657. V bolnišnicah je na zdravljenju zaradi covida-19 19.210 bolnikov, od tega jih je 1795 na intenzivnih oddelkih. V domači izolaciji je 83.652 ljudi. Za zdaj je ozdravelo 71.252 ljudi.

V najhuje prizadeti deželi Lombardija je število smrtnih žrtev naraslo na 13.679, kar je skoraj polovica vseh umrlih v Italiji. Sicer pa tudi tam pada število bolnikov na zdravljenju v bolnišnicah, teh je bilo v sredo 160 manj kot dan prej.

Mlajši od desetih let po Kochovih besedah naj
Mlajši od desetih let po Kochovih besedah naj "ne bi imeli receptorjev" za novi koronavirus. Mednarodni strokovnjaki dvomijo o navedbah. Foto: EPA

Švicarski otroci, mlajši od deset let, lahko "na kratko" obiščejo stare starše

Švicarsko ministrstvo za zdravje je v prenovljenih nasvetih za ravnanje ob epidemiji zapisalo, da imajo lahko otroci, mlajši od deset let, omejene stike s starimi starši. Stike še vedno odsvetujejo vsem starejšim od deset let. Vodja oddelka za infekcijske bolezni na ministrstvu za zdravje Daniel Koch je pojasnil, da švicarski znanstveniki ugotavljajo, da mlajši otroci niso prenašalci bolezni, zato v smernicah znova dovoljujejo kratke stike s starimi starši.

Evropa sprošča ukrepe v kulturi in izobraževanju

Stiki morajo biti časovno čim bolj omejeni, nikakor pa to ne pomeni, da lahko stari starši pazijo na najmlajše.

Koch je še poudaril, da mnogi stari starši "živijo za obiske svojih vnukov", zato so kratka srečanja pomembna tudi za njihovo duševno zdravje.

Vodilni nemški imunolog dvomi o teh ugotovitvah
Švica je sprva odsvetovala vsakršna druženja med vnuki in starimi starši. Znanstveniki na univerzah v Zürichu, Bernu in Ženevi zdaj trdijo, da se mlajši od deset let ne morejo okužiti.

Vodilni nemški imunolog Christian Drosten je za avstrijsko nacionalno televizijo ORF posvaril, da znanstveniki nimajo dovolj podatkov, da bi lahko z gotovostjo podajali takšne trditve.

V Švici, ki je z 29.000 okužbami in 1380 smrtnimi žrtvami glede na število prebivalcev ena najhuje prizadetih držav v pandemiji, rahljajo ukrepe. V tem tednu so odprli vrtne centre in frizerske salone.

Prazne ulice Budimpešte. Madžarska bi ukrepe lahko začela rahljati v začetku maja.  Foto: Reuters
Prazne ulice Budimpešte. Madžarska bi ukrepe lahko začela rahljati v začetku maja. Foto: Reuters

Madžarska obdavčuje trgovska podjetja

Madžarska vlada je predstavila načrt za obdavčitev velikih trgovcev, s čimer nameravajo krpati gospodarsko luknjo po pandemiji novega koronavirusa.

Madžarski premier Viktor Orban je v torek napovedal, da bodo ukrepe začeli rahljati na začetku maja, saj so ustvarili zalogo zaščitne opreme in medicinske tehnologije, s čimer je zdravstveni sistem pripravljen na povečanje primerov okužbe, navedbe časopisa Magyar Nemzet povzema New York Times.

Premier Orban, ki lahko za nedoločen čas vlada kar z izdajo odlokov, je predstavil tudi davek na bančni sektor, s katerim bodo zbrali 55 milijard forintov (150 milijonov evrov), vendar se bo ta denar posojilodajalcem v naslednjih letih vrnil v obliki davčnih olajšav.

Družina tapirjev v živalskem vrtu v Budimpešti. Foto: Reuters
Družina tapirjev v živalskem vrtu v Budimpešti. Foto: Reuters

Ukrep spominja na obdavčitev trgovinskih, bančnih, energetskih in komunikacijskih podjetij leta 2011, s katerim je Orban popravil fiskalno pot države, a naletel na hude kritike. Evropska unija je odločitev Budimpešte razveljavila, vendar je Madžarska nato dobila sodni epilog.

Madžarsko gospodarstvo naj bi se po napovedih finančnega ministra Mihalya Varge zmanjšalo za tri odstotke. Prihodnje leto vlada pričakuje hiter porast, ki ga napovedujeta tudi centralna banka in Mednarodni denarni sklad (IMF).

Progresivna davčna stopnja glede na dobiček
Davčna stopnja na dobiček bo za majhna trgovska podjetja znašala nič odstotkov, za podjetja s prihodki nad 500 milijoni forintov (14 milijonov evrov) 0,1 odstotka, za prihodke nad 30 milijardami forintov (84 milijonov evrov) 0,4 odstotka ter za prihodke nad 100 milijard forintov (280 milijonov evrov) 2,5 odstotka.

Zakonodajo mora podpreti še parlament. Finančni minister Varga je pojasnil, da se zakon osredotoča na potrošnjo, in ne na delovno silo, davek pa bodo uvedli za tiste, "ki ga lahko sprejmejo", upoštevali so tudi okoljski odtis velikih trgovcev.

Vodja Orbanovega kabineta Gergely Gulyas je potrdil, da davek uvajajo za stalno oz. za nedoločen čas.

Na Madžarskem so po podatkih Worldometra potrdili okoli 2700 okužb in 300 smrtnih žrtev.

Španija: Znova nekoliko več smrtnih žrtev

V Španiji se je znova nekoliko zvišalo število dnevnih smrtnih žrtev, saj je zadnji dan umrlo 325 ljudi, dan prej pa 301. Skupno število smrtnih žrtev se je povečalo za 453, na 24.275. Zdravstveno ministrstvo je pojasnilo, da so v statistiko dodali še nekaj primerov iz prejšnjih dni.

Število potrjenih okužb se je od torka povečalo za 2144, na skupno 212.917. Španija je ena najhuje prizadetih držav, več okužb so potrdili le v ZDA, več smrtnih žrtev pa imajo le v ZDA in Italiji.

Strokovnjaki ocenjujejo, da je epidemija dosegla vrhunec 2. aprila, ko je v enem dnevu umrlo 950 ljudi. Od takrat se število umrlih postopoma zmanjšuje, v državi, ki je bila v strogi karanteni, pa so začeli postopno rahljati ukrepe. Otroci so tako konec tedna smeli prvič po šestih tednih za eno uro zapustiti domove in oditi ven.

Kako poteka življenje v Španiji

Španski premier Pedro Sanchez je v torek sporočil, da bo Španija ukrepe postopoma opuščala do konca junija. Rahljanje bo potekalo v štirih fazah, niso pa določili točnih datumov.

Preiskava v domovih za starostnike
Ker je v nekaterih domovih za starejše občane v Španiji umrlo veliko ljudi, v drugih pa okužb z novim koronavirusom sploh ni bilo, so pravosodni organi sprožili kazensko preiskavo v 86 domovih, in sicer na podlagi pritožb svojcev varovancev in zaposlenih.

Med domovi, ki jih preiskujejo, jih je kar 40 v madridski regiji, kjer je med 8. marcem in 17. aprilom v domovih za ostarele umrlo najmanj 1054 oskrbovancev, ki so jim potrdili okužbo. Lokalne oblasti menijo, da je zaradi covida-19 umrlo veliko več ljudi, ki večinoma niso bili testirani, ter navajajo podatek o 5688 mrtvih. V preiskavo je vključenih tudi 20 domov v Kataloniji, ki je v epidemiji za madridsko druga najbolj prizadeta regija v Španiji, kjer so v domovih za starostnike potrdili 2621 smrti.

Francija: Upad bolnikov v bolnišnicah in na intenzivni negi

V Franciji so v zadnjem dnevu potrdili 427 novih smrtnih primerov zaradi covida-19, skupno pa je za posledicami novega koronavirusa umrlo 24.087 ljudi. V zadnjem dnevu se je število bolnikov v bolnišnicah zmanjšalo za 650, na intenzivni negi pa za 180.

Čeprav je v zadnjem dnevu umrlo 60 ljudi več kot dan prej, pa so zadnje številke vseeno razlog za optimizem. Francoski premier Edouard Philippe je ravno v torek začrtal smernice za sproščanje ukrepov v državi po 11. maju, ko se bodo odprle trgovine in nekatere šole.

V Rusiji okuženih skoraj 100.000 ljudi

V Rusiji potrdili skoraj 100.000 okužb

Ruski predsednik Vladimir Putin je sporočil, da je Rusija karanteno podaljšala do 11. maja, nato bodo začeli postopno rahljati ukrepe. V Rusiji so v zadnjih 24 urah potrdili 5841 novih primerov okužb z novim koronavirusom. Skupno so v Rusiji potrdili 99.399 okužb z novim koronavirusom, samo v Moskvi več kot polovico, je sporočil ruski krizni center za boj proti novemu koronavirusu.

Po navedbah ruskih pristojnih je med na novo potrjenimi okužbami z novim koronavirusom 44,9 odstotka (2624 okužb) takih, ki nimajo nobenih bolezenskih znakov. Zaradi koronavirusne bolezni 19 je v Rusiji do zdaj umrlo 972 ljudi. Okrevalo je skupno 10.286 bolnikov. V zadnjih 24 urah so iz bolnišnice odpustili 1830 bolnikov s covidom-19.

Ruski premier Mihail Mišustin je sporočil, da je podpisal izvršni odlok, s katerim je prepoved vstopa tujcem v državo podaljšal "do konca boja z novim koronavirusom in dokler se ne bodo izboljšale epidemiološke razmere", torej dokler država ne bo vzpostavila nadzora nad virusom. Povedal je tudi, da prepoved ne bo veljala za strokovnjake, ki vzdržujejo uvoženo opremo. S tem želijo zmanjšati negativen vpliv ukrepa na podjetja, ki izdelujejo zaščitno in drugo opremo za boj proti novemu koronavirusu. Prepoved sicer ne velja za tujce, ki imajo dovoljene za bivanje. Iztekla naj bi se v četrtek, velja pa od sredine marca.

Nova možnost obiskovanja sorodnikov v domovih za starostnike v Varšavi. Foto: Reuters
Nova možnost obiskovanja sorodnikov v domovih za starostnike v Varšavi. Foto: Reuters

Poljska 4. maja odpira trgovine in hotele

Poljska bo s 4. majem odprla hotele in trgovine, razmišljajo pa o odprtju vrtcev 6. maja. Že aprila so odprli gozdove in parke ter omilili ukrepe za vstop v nekatere trgovine. Na Poljskem so potrdili 12.415 primerov in 606 smrtnih žrtev.

Danska: Epidemija je pod nadzorom

Na Danskem, kjer tako kot v številnih drugih evropskih državah postopoma rahljajo ukrepe, je po besedah premierke Mette Fredriksen epidemija pod nadzorom. "Okužba je pod nadzorom in danska strategija je bila v prvi, težki fazi, uspešna," je v parlamentu poudarila Frederiksenova.

V državi so sredi marca zaprli vrtce, osnovne in srednje šole, pa tudi kavarne, restavracije, bare, telovadnice in frizerske salone. Prepovedali so zbiranje več kot deset ljudi. Nekatere ukrepe so do zdaj že odpravili oziroma omilili, med drugim so prejšnji teden znova odprli šole za otroke do 11. leta. Po petih tednih zaprtja so vrata odprli frizerski in masažni saloni, saloni za tetoviranje, zobozdravstvene ordinacije in avtošole.

Druga faza rahljanja ukrepov se bo po napovedih začela 10. maja. Danci morajo sicer v splošnem še vedno slediti smernicam omejevanja socialnih stikov in med seboj ohranjati razdaljo dveh metrov. Prepovedano je zbiranje več kot desetih ljudi, do 10. maja pa tako kot srednje šole ostajajo zaprti tudi kavarne, restavracije, nakupovalna središča in telovadnice. Na Danskem so od začetka izbruha epidemije potrdili skupno 9206 primerov okužbe, umrlo pa je 443 ljudi.