Vodja republikanske večine v senatu Mitch McConnel bi za sprejem reforme potreboval 50 glasov v 100-članskem senatu, a predlogu nasprotujejo tudi člani republikancev. Foto: Reuters
Vodja republikanske večine v senatu Mitch McConnel bi za sprejem reforme potreboval 50 glasov v 100-članskem senatu, a predlogu nasprotujejo tudi člani republikancev. Foto: Reuters
Lindsay Graham
Senator Lindsay Graham: "Če računaš na Trumpa, da ti bo kril hrbet glede zdravstvene reforme, je bolje, da zelo paziš na lasten hrbet." Foto: Reuters

Ker so demokrati soglasno združeni proti novi reformi, je zaradi nestrinjanja med republikanci McConnel presodil, da ne bo dovolj glasov v podporo republikanski zdravstveni reformi, in je opustil načrt potrditve reforme še pred prazniki 4. julija.

V Beli hiši je predsednik Trump nagovoril vseh 52 republikanskih senatorjev. "Če to naredimo, bo izjemno. Če pa tega ne bomo naredili, bo to nekaj, kar nam ne bo všeč, in to je v redu," je senatorjem svoje stranke povedal Trump in senatorje pozval k enotnosti.

McConnell je previden glede Trumpa, ki je s svojo nepredvidljivostjo za občutljiv proces usklajevanja v senatu bolj škodljiv kot koristen. "Če računaš na Trumpa, da ti bo kril hrbet glede zdravstvene reforme, je bolje, da zelo paziš na lasten hrbet," je dejal republikanec iz Južne Karoline Lindsay Graham.

Trump je, denimo ,proslavljal predlog republikanske reforme v predstavniškem domu, a ga pozneje označil za zlobnega. Po sestanku v Beli hiši je republikanski senator Roger Wicker napovedal, da lahko potrebnih 50 glasov dobijo do konca tega tedna.

Glede senatnega predloga se doslej Trump še ni izrekel, ampak je po besedah Marca Rubia s Floride za zaprtimi vrati opozarjal na visoko politično ceno neuspeha. S senatnim predlogom bi po predvidevanjih kongresnega proračunskega urada (CBO) do leta 2026 ostalo brez zavarovanja 22 milijonov ljudi več, kot če bi ostal trenutni, leta 2010 sprejet sistem, imenovan Obamacare.

Predlog senata odvzema revnim
Predlog senata bi sicer v desetletju sistemu medicaid, ki skrbi za zavarovanje revnih, invalidov in umirajočih, odvzel 772 milijard dolarjev, obenem pa prinesel 700 milijard davčnih olajšav, od česar bi polovica šla tistim, ki zaslužijo najmanj pol milijona dolarjev na leto.

Zaradi tega McConnellovega predloga, ki je nastal v tajnosti in so ga objavili šele v četrtek, ne podpirajo nekateri liberalnejši republikanski senatorji, skupaj s številnimi republikanskimi guvernerji, ki se zavedajo, da bodo potem morali sami skrbeti za revne na svojih območjih.

Obenem so najbolj proti senatorji, kot sta Ron Paul iz Kentuckyja in Mike Lee iz Utaha, ki menijo, da bo proračunska poraba ostala še vedno previsoka. Paul govori o sistemu svobodne izbire, ki bi znižala stroške zavarovanja, vendar pa revnim svoboda in izbira ne pomagata veliko, če nimajo dovolj denarja niti za cenejše premije.

Nestrinjanja glede količine denarja za revne
McConnell velja za izkušenega pogajalca, vendar pa je zdravstvena reforma trd oreh. Kako bo uskladil tiste, ki želijo več denarja za revne, in tiste, ki želijo manj, ter sprejel predlog, ki bo tudi znova vzdržal glasovanje v predstavniškem domu, ni jasno. "Eno krastačo spraviš v samokolnico in že druga skoči iz nje," se je o problemu slikovito izrazil teksaški republikanec Jon Cornyn.

Republikanci so šest let neuspešno ukinjali zdravstveno reformo Baracka Obame in Trump je med kampanjo napovedoval, da jo bo ukinil prvi dan v Ovalni pisarni. Nekaj mesecev pozneje je povedal, da si nihče ni mogel predstavljati, kako zapletena je ta zadeva.

Demokrati v projektu reforme ne sodelujejo
Demokrati pri projektu ne sodelujejo, kot republikanci niso pri Obamacaru. McConnell potrebuje 50 od 52 republikancev v senatu, da lahko podpredsednik ZDA Mike Pence preseže neodločen izid v korist reforme. Trenutno je poleg 46 demokratov in dveh neodvisnih senatorjev proti še devet republikanskih kolegov.

Trump nenehno ponavlja, da Obamacare propada in da morajo najti drugo rešitev. Proti obema republikanskima predlogoma pa so se izrekle tako rekoč vse zdravstvene organizacije v ZDA in največja organizacija upokojencev AARP.

Obamacare je leta 2010 demokrate stala večine v kongresu, saj je opozicija reformo napadla kot uvajanje socializma. Demokrati računajo, da bodo republikanci leta 2018 plačali podobno ceno.