'Neodvisni glas Massachusettsa je spregovoril - volici te skupnosti so ovrgli napovedi strokovnjakov,' je v zmagovitem govoru dejal novi zvezni senator ZDA. Foto: Reuters
'Neodvisni glas Massachusettsa je spregovoril - volici te skupnosti so ovrgli napovedi strokovnjakov,' je v zmagovitem govoru dejal novi zvezni senator ZDA. Foto: Reuters
Scott Brown
'Uspelo mu je' - še pred nekaj meseci je bil Brown takorekoč nepoznan izven svoje zvezne države, zdaj pa je republikancem prinesel veliko prednost v boju proti Obamovi zdravstveni reformi. Foto: Reuters
Republikanec osvojil demokratsko trdnjavo

Brown je premagal demokratsko pravosodno ministrico Massachusettsa Martho Coakley z 52 odstotki proti 47 odstotkov glasov. Neodvisni kandidat Joseph Kennedy, ki ni v sorodu s pokojnim senatorjem, pa je dobil 1 odstotek glasov. Volitev se je udeležilo okrog 2,2 milijona volivcev, kar pomeni okrog 55 odstotkov volilnih upravičencev.

Ob slavju po razglasitvi izidov je 50-letni dosedanji državni senator izpostavil problematiko napovedane zvezne zdravstvene reforme, kar mu je tudi prineslo zmago: "Dvignila bo davke, prizadet bo Medicare, uničila bo službe in naš narod pognala v še višje dolgove."

Poraz demokratov po 38 letih
Volivci Massachusettsa niso poslali republikanca v zvezni senat vse od leta 1972, najbolj boleče za demokrate pa je, da je šel po zlu sedež, ki ga je 50 let grel legendarni borec za zdravstveno reformo Edward Kennedy, pred njim pa njegov brat John F. Kennedy.

Do potrditve reforme v pičlih dveh tednih?
Brown je svojo kampanjo utemeljil na nasprotovanju zdravstveni reformi in demokrati v Washingtonu imajo sedaj na voljo za potrditev reforme le približno dva tedna, do uradne potrditve Brownove zmage. Demokrati imajo v zveznem senatu 58 sedežev, z njimi pa glasujeta tudi dva neodvisna, po Kennedyjeve smrti je njegov sedež začasno zasedel Paul Kirk. Z Brownom bodo imeli republikanci 41 sedežev, kar pomeni, da bo demokratom zmanjkal en glas za preprečitev obstrukcije. Administracija je kljub porazu demokratov v Massachusettsu napovedala, da predsednik Barack Obama ne bo spreminjal svoje agende in vztrajal pri zdravstveni reformi.

Obama ne izpolnuje obljub
Politični analitiki v ZDA, ki so na začetku volilne kampanje napovedovali zanesljivo zmago demokratke Coakleyjeve, so zdaj prepričani, da je Brownu uspelo spremeniti senatne volitve v mini referendum o Obami in njegovemu delu v prvem letu predsedovanja. Po anketah je skoraj polovica Američanov nezadovoljna z Obamovim izpolnjevanjem predvolilnih obljub.

Republikanec osvojil demokratsko trdnjavo