Ron Paul je že veteran predstavniške politike, za predsednika ZDA pa je kandidiral dvakrat. Foto: EPA
Ron Paul je že veteran predstavniške politike, za predsednika ZDA pa je kandidiral dvakrat. Foto: EPA
Donald Trump meni, da bi lahko popeljal ZDA iz krize. Foto: EPA

"Dejstvo je, da bo zelo, zelo težko," je teksaški kongresnik povedal za MSNBC. "A če pogledate ankete, pa jih ni tako veliko, sem jaz privlačen za številne neodvisne volivce in napredne demokrate, ki so siti Obame, ker ni zmanjšal tega militarizma."

"Je vojni hujskač," je dodal Paul. "Širi vojno. Če bi tekmoval neposredno proti Obami, bi imel precej več uspeha, kot ko bom postavljen nasproti kakšnemu konservativcu na republikanskih preliminarnih volitvah."
Že drugo leto zapored je 75-letni Ron Paul na neuradnem glasovanju zmagal med konservativnimi republikanci, s čimer si pridno nabira priljubljenost pred predsedniško tekmo čez dobro leto in pol.
Paul, ki samega sebe označuje za indeterminista, po nobenih merilih ni tipičen predstavnik svoje stranke. A vseeno si je prislužil največ glasov na glasovanju na Konferenci konservativne politične akcije (CPAC), na kateri je svoj glas oddalo okoli 4.000 udeležencev. Med svojim petkovim govorom na CPAC-u je požel bučen aplavz za svoje "udrihanje" po patriotskem zakonu, ameriški pomoči tujim državam in ameriških vojaških oporiščih v tujini.
Trump proti Paulu
Po drugi strani pa je konservativna skupina Mladi Američani za svobodo (YAF) v soboto sporočila, da bodo Paula izključili iz svojega Nacionalnega posvetovalnega odbora zaradi njegovega "zmedenega in motečega zavezništva z marginalnim protivojnim gibanjem".
"Mislim, da je težava, ki jo imamo, s semantiko," je pojasnil kongresnik. "Vsem nam so pogojili uporabo besede obrambno zapravljanje. Kdo hoče zmanjšati denar za obrambo? Nočem zmanjšati obrambe. Hočem močnejšo obrambo. Hočem pa zmanjšati militarizem, posredovanje, stvari, ki nam škodijo in nas delajo ranljivejše," je nadaljeval. "Če ločimo obrambo od militarizma, bi jo bilo morda več ljudi pripravljeno sprejeti. Kdo si želi biti tisti, ki prizna, da je ravno glasoval proti obrambnemu proračunu?"
Paul se je na konferenci zapletel tudi v oster besedni boj z nepremičninskim mogotcem Donaldom Trumpom, ki naj bi se do junija odločil, ali se bo spustil v predsedniško bitko. Trump je dejal, da Paul "nima možnosti, da bi bil izvoljen", na kar je zbrana množica na CPAC-u odgovorila z glasnimi žvižgi.
In če bi bil Paulov prvi predsedniški ukrep zmanjšanje ameriške militarizma, bi bil Trumpov ta, da naloži 25-odstotni davek na uvožene kitajske izdelke, češ da so Kitajci "zmanipulirali svojo valuto".
Bitka za republikanskega predsedniškega kandidata je tako še vedno povsem odprta, izrazitega favorita pa kljub nekaj zvenečim imenom (Sarah Palin, Mitt Romney) ni.