Novinarji so se množično zbrali pred poslopjem HRT-ja. Foto: Cropix
Novinarji so se množično zbrali pred poslopjem HRT-ja. Foto: Cropix
Honorarci hrvaške radiotelevizije so v obupnem položaju. Foto: Cropix
Vodstvo HRT-ja je gluho za obupane pozive honorarcev.

Razlog je odločitev uprave HRT-ja, da odpusti 300 honorarnih sodelavcev, do tistih, ki pa bodo v hiši še ostali, pa se bo po mnenju novinarjev obnašala skrajno podcenjevalno. Tako bodo morali zunanji sodelavci in honorarni sodelavci vsak dan, če bodo še sodelovali z zavodom, zaprositi za dnevne kartice, ki jih sicer dobivajo gostje in obiskovalci televizije.
Razburjeni novinarji so se začeli zbirati med sestankom predstavnikov Hrvaškega novinarskega društva (HND) in sindikata, glasno negodovanje posamičnih novinarjev pa je po poročanju e-novin kmalu preraslo v spontani protest. Novinarji so se ob vzklikih "Vrnite nam HTV!" napotili v zgradbo proti pisarni v. d. direktorja Josipa Popovca, kjer so se dogovorili, da bodo začeli stavkati. Med novinarji je bilo mogoče opaziti številna znana imena s hrvaške televizije, med drugimi tudi Denisa Latina.

"Odstrel novinarjev"
"Način, na katerega je vodstvo HRT-ja to naredilo, je zelo grd. V dveh dneh so sprejeli odločitev, da velikemu številu honorarcev na vratih prepovejo vstop v hišo - česa takega še nihče ni videl," je za e-novine povedal predsednik HND-ja Zdenko Duka.
"Tisto, kar je treba reči, je, da je nedopustno to narediti na tak način in da preprosto niti program ne more delovati z nenadno prekinitvijo sodelovanja s toliko honorarci. Ti ljudje so delali tako rekoč vsak dan. Verjamem, da bi številni med njimi, ki se bodo podali v tožbe, te dobili," je ogorčen Duka, ki je še dodal, da bi moralo vodstvo hiše pri restrukturiranju zaposliti 389 ljudi, a se vlada s tem načrtom ni strinjala.

"To je odstrel honorarnih sodelavcev HRT-ja, ki v tako kritičnih razmerah in tako na hitro ne more miniti brez velikega upora, ki ima polno podporo HND-ja. Na HRT-ju je to nekako posledica neracionalnega poslovanja prejšnje uprave, a tudi posledica političnih pritiskov na finančno stabilnost HRT-ja," je sklenil Duka.
Stavkajočim grozijo z odpuščanjem
Po poročanju hrvaških medijev stavkajočim novinarjem uprava hiše zdaj grozi z odpustitvijo. "Uredniki pozivajo novinarje, naj se vrnejo v redakcijo, in jim grozijo z odpustitvijo, s tem pa se strinja tudi začasni glavni urednik Informative HTV-ja Renato Kunić. Uprava nam je sporočila, da si s sodelovanjem v stavki zapiramo vrata HTV-ja," je za Net.hr povedala ena izmed novinark.
To je še četrti protest v zadnjih 10 dneh na Hrvaškem. Novinarji Glasa Istre in Radija 101 so stavkali več dni, medtem ko je del novinarjev HTV-ja z Denisom Latinom in Ano Jelinić na čelu protestiral zaradi cenzure v Latinovi oddaji Latinica.

Sindikat: Gre za delo na črno
Hrvaški novinarski sindikat se je medtem na odpuščanje honorarcev na HRT-ju po poročanju Indexa odzval z ogorčenjem in opozoril na slab položaj honorarcev. "Zaradi nenadnega množičnega odpuščanja honorarnih sodelavcev HRT-ja sindikat znova opozarja na nedopustno velik del dela na črno v medijih. To delo se prikriva s pogodbami o delu in avtorskemu delu ter posebnim statusom samostojnega novinarja, ki honorarcem nalaga visok davek," piše v poročilu sindikata. "S tem se formalno ustvari kritje za razširjeno prakso prikrajševanja medijskih sodelavcev temeljnih delavskih pravic."

"Honorarni sodelavci vsakodnevno s polnim delovnim časom delajo v prostorih in po naročilu delodajalca, ne smejo pa sodelovati z drugimi mediji in so prikrajšani za osnovno varnost delovne pogodbe, ki bi jim pripadala glede na način, na katerega delajo za delodajalca."
In še: "Primer honorarcev HRT-ja je drastičen zaradi števila sodelavcev ter hitrosti in brezobzirnosti, s katero se jim prekinja večletno sodelovanje s HRT-jem. Mnogo od njih tudi po vrsti let vsakodnevnega honorarnega dela nimajo niti enega leta delovnega staža," opozarja sindikat.