Ši se je srečal z vodjo vietnamske komunistične partije Ngujen Phu Throngom. Foto: Reuters
Ši se je srečal z vodjo vietnamske komunistične partije Ngujen Phu Throngom. Foto: Reuters
Vietnam
V Vietnamu v zadnjih letih narašča protikitajsko razpoloženje zaradi ozemeljskih zahtev Pekinga. Foto: Reuters
Otoki Spratly
Vietnam je s Kitajsko v sporu tudi zaradi otokov Spratly v Južnokitajskem morju. Foto: EPA

Komunistični sosedi sta v sporu zaradi ozemeljskih zahtev v Južnokitajskem morju in napetosti so dosegle vrhunec lani, ko je Kitajska v vodah ob vietnamski obali namestila naftno ploščad, kar je privedlo do množičnih protikitajskih protestov v Vietnamu.

Kitajski predsednik je med obiskom v vietnamski prestolnici Hanoj dejal, da sta Vietnam in Kitajska dobra socialistična soseda z dolgoletno skupno zgodovino revolucionarnega prijateljstva, zato bi morali odpraviti in preživeti vsako "nihanje" v odnosih.

V govoru vietnamskim poslancem je Ši izpostavil povezanost vietnamskega revolucionarnega voditelja Ho Ši Minha in ustanovitelja komunistične Kitajske Mao Cetunga ter podobnost političnih sistemov obeh držav.

"Kitajsko in Vietnam povezujejo gore in vode, prijateljstvo med obema narodoma pa sega v starodavne čase," je dejal Ši in dodal, da bi si morali obe državi pomagati in stopati naprej z roko v roki, pri tem pa ne dopustiti, da bi kdor koli zmotil njun korak.

Ši ni omenil sporov v Južnokitajskem morju in kratkega obmejnega vojaškega spopada leta 1979, ko se je Kitajska z napadom na Vietnam maščevala za vietnamsko strmoglavljenje režima Rdečih Kmerov v sosednji Kambodži, ki so bili na oblasti s podporo kitajske komunistične partije. Omenil je le preizkuse, s katerimi sta se državi soočili v zgodovini.

Skupne vojaške vaje z Japonsko
Med obiskom Šija sta se obe državi zavezali ohranjanju miru na morju in gradnji zaupanja, a nov preizkus odnosa bo sledil že kmalu, saj je japonska tiskovna agencija sporočila, da na obisk strateško pomembnega vietnamskega morskega oporišča prihaja japonska vojaška ladja, ki bo skupaj z vietnamskim ladjevjem sodelovala v prvih skupnih vojaških vajah na morju.

Povabilo japonski mornarici bo nedvomno razjezilo Kitajsko, ki je z Japonsko v ozemeljskem sporu zaradi otokov v Vzhodnokitajskem morju. Po dolgih letih sovražnosti, ki izvira iz vietnamske vojne, se v zadnjih letih Vietnam zbližuje z ZDA, pri čemer je pomembna tudi vzpostavitev sodelovanja na vojaškem področju, na kar sosednja Kitajska vsekakor gleda z nezaupanjem.

Čeprav Kitajsko in Vietnam združuje podoben političen sistem s komunistično partijo na oblasti, pa je bolj kot politika danes pomembna medsebojna trgovina, ki znaša 60 milijard dolarjev, kar večinoma sicer odpade na uvoz kitajskih izdelkov.