Krsto so do cerkve pripeljali kar z muzejsko kočijo. Foto: Reuters
Krsto so do cerkve pripeljali kar z muzejsko kočijo. Foto: Reuters
Na pogrebu se je zbralo mnogo ljudi. Foto: EPA
Župnik trdi, da nima nadzora nad dogajanjem pred cerkvijo. Foto: EPA
Šest vrancev je pripeljalo kočijo do cerkve. Foto: Reuters

Na stotine užaloščenih pogrebcev je ob glasbi iz filma Boter pospremilo 65-letnega Vittoria Casamonico na njegovi zadnji poti od cerkve San Giovanni Bosco v predmestju Rima. Casamonica je bil deležen pogreba v hollywoodskem slogu, skupaj s pozlačeno kočijo, ki je prevažala krsto, in cvetnimi lističi, ki so jih spustili na povorko iz helikopterja.

Klan Casamonica obtožujejo organiziranega izsiljevanja in oderuštva, pokojni Vittorio Casamonica pa je bil predmet "številnih preiskav, povezanih z zločini po Rimu", kot so sporočili s policije. "Nikdar več. Rima ne smejo skaziti tisti, ki si želijo, da mesto postane kulisa Botra," je dejal Matteo Orfini, predsednik vladajoče Demokratske stranke. "Osvojil si Rim, zdaj boš osvojil še raj," je pisalo na enem izmed letakov na vhodu v cerkev. "Kralj Rima", je pisalo na drugem, s katerega so zrli Casamonicov obraz, Kolosej in bazilika svetega Petra.

"Nedopustno izrabljanje pogreba"
Rimski župan Ignazio Marino je zaradi pompoznega pogreba poklical rimskega prefekta, da bi izvedel, kako se je lahko zgodila tako neokusna parada, ob tem pa je dejal, da je "nedopustno, da živi izrabljajo pogrebe za pošiljanje mafijskih sporočil". Pristojni župnik, oče Giancarlo Manieri, se brani, da nima nobenega nadzora nad dogajanjem pred cerkvijo, znotraj nje pa je pogreb potekal normalno.

A oblasti so bile ogorčene nad dekadentnimi prizori, ki so jih vse popoldne in večer prenašali in predvajali po lokalnih TV-postajah: najprej se je pred cerkvijo ustavila črno-zlata muzejska kočija, ki jo je vleklo šest vrancev, medtem ko je orkester igral glasbo iz Botra, pogrebci pa so nošnjo krste v cerkev pospremili z metanjem cvetja. Na neki točki je nizko leteči helikopter na povorko pod njim spustil morje rdečih vrtničnih lističev.

Levica zahteva pojasnila
Le dan pred pogrebom je sodnik za 5. november določil začetek sojenja 59 ljudem, obtoženim v obsežni mafijski preiskavi v prestolnici, ko naj bi lokalni mafijski šefi dokončno utrdili vezi z mestnimi politiki in pri tem sklenili dobičkonosne posle prek javnih razpisov. Rosy Bindi, predsednica parlamentarne protimafijske komisije, je dejala, da je "alarmantno", da se lahko pogreb domnevnega zločinca lahko "sprevrže v bahav razkaz mafijske moči". Za Bindijevo je to le še en dokaz več, da se je mafija povsem infiltrirala v Rim, in pozvala k okrepljenim prizadevanjem k njenemu izkoreninjenju iz javne uprave.

Levičarska stranka SEL pa je medtem pozvala notranjega ministra Angelina Alfana, naj pojasni, kako so sploh lahko pripravili tak pogreb. "Ti pogrebi se morda zdijo folklorni običaj, v resnici pa klani z njimi pošiljajo jasno sporočilo, da so nedotakljivi - češ, poglejte nas, še vedno smo tu in še vedno močni," sta v izjavi zapisala politika SEL-a Arturo Scotto in Celeste Costantino. "To je v demokratični državi nesprejemljivo."

Mestni svet v potuho mafijcem
Po navedbah policije je bil pokojnik na čelu klana Casamonica, ki deluje na jugozahodu Rima, a so skušali minimalizirati njegovo vlogo, češ da je bil zgolj "obstranski igralec" ob širši sliki organiziranega kriminala, njegovo ime pa da se ni pojavilo v zadnjih mafijskih preiskavah. Korupcija v Rimu že dolgo cveti prav zaradi potuhe mestnih politikov, uprave in lokalnih gangsterjev, ki nimajo formalnih povezav s tradicionalnimi kriminalnimi sindikati na jugu. Za izkoreninjenje korupcije v mestni hiši so oblasti po vrsti aretacij politikov in poslovnežev angažirale tožilca, znanega po pregonu sicilijanske Cosa Nostre.
Italijanski komentatorji ob pogrebu izpostavljajo ironijo, da so domnevnemu mafijskemu botru dovolili razkošen cerkveni pogreb, medtem ko rimski nadškof v isti cerkvi leta 2006 ni izdal soglasja za pogreb Piergiorgia Welbyja, simbola italijanskega gibanja za pravico do dostojne smrti.

Welbyju, ki je trpel za mišično distrofijo in se ni mogel samostojno prehranjevati, govoriti ali dihati, se je želja po evtanaziji uresničila decembra leta 2006, ko mu je zdravnik odklopil respirator. Welbyjev primer je razklal katoliško državo, Cerkev pa je stala za svojo odločitvijo, da mu ne omogoči katoliškega pogreba, češ da bi to upravičilo poglede, ki so v nasprotju z Božjim zakonom.