"Kritika se razlikuje od nasilja in uničevanja javne lastnine," je po navedbah iranskih medijev opozoril Rohani. Foto: Reuters
Teheran
Protestniki se tudi v nedeljo zbirajo pred teheransko univerzo. Foto: AP
London
Protesti proti iranskemu predsedniku Hasanu Rohaniju so se razširili tudi v London, kjer so se demonstranti zbrali pred iranskim veleposlaništvom. Foto: Reuters
Iranska revolucionarna garda
Iranska elitna revolucionarna garda je protestnikom zagrozila, da bodo začutili železno pest države. Foto: Reuters
Protesti v Iranu že četrti dan
Iran onemogočil dostop do Telegrama in Instagrama

"Kritika se razlikuje od nasilja in uničevanja javne lastnine," je po navedbah iranskih medijev opozoril Rohani.

Policija je v Teheranu protestnike na osrednjem trgu Ferdovsi razgnala z vodnim topom. Videoposnetki na družbenih omrežjih prikazujejo tudi spopade med protestniki in policijo v mestu Khoramdareh na severovzhodu države, poročajo pa tudi o protestih v mestih Sanandaj in Kermanšah na zahodu države.

Iranska državna televizija je poročala, da bo Iran začasno onemogočil dostop do družbenih omrežij in aplikacij za sporočila. Vir je za televizijo dejal, da so varnostni organi onemogočili dostop do aplikacij Telegram in Instagram.

Namestnik guvernerja province Lorestan Habibola Kodžastepur je potrdil, sta bila v mestu Dorud na zahodu države med protesti v soboto zvečer ubita dva protestnika. Dodal je, da so bili protesti nezakoniti.

Oblasti: Za smrti protestnikov krive tuje sile
"V soboto zvečer so bili v Dorudu nezakoniti protesti in številni ljudje so se podali na ulice ter se tako odzvali na pozive sovražnih skupin. Pojavili so se tudi izgredi. Žal sta bila med temi izgredi ubita dva meščana Doruda," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal namestnik guvernerja. Zatrdil je, da varnostne sile niso streljale na protestnike, in za smrti protestnikov po poročanju BBC-ja okrivil sunitske skrajneže in zunanje sile.

Protestniki v mestih Khoramabad, Zandžan in Ahvaz so pozivali k odstopu ali smrti vrhovnega verskega voditelja ajatole Alija Hameneja.

Protestnikom grožnje z železno pestjo države
"Če so ljudje prišli na ulice zaradi visokih cen, potem ne bi smeli prepevati političnih sloganov in zažigati javne lastnine ter avtomobilov," je dejal brigadni general Esmail Kovsari iz Islamske revolucionarne garde, ki je povezana z ajatolo in zavezana zagotavljanju na islamu osnovanega sistema v državi. General je protestnikom še zagrozil, da bodo "začutili železno pest države", če se bodo politični protesti nadaljevali.

Minister: Protestniki bodo plačali ceno
Iranski notranji minister Abdulrahman Rahmani Fazil je napovedal, da bo notranje ministrstvo proučilo vloge za mirne demonstracije, a je prebivalce posvaril pred udeleževanjem na nezakonitih zborovanjih. "Tisti, ki bodo poškodovali javno lastnino, kršili ali ovirali zakonodajo, bodo odgovarjali za svoja dejanja in bodo plačali ceno," je davi na državni televiziji dejal notranji minister in dodal, da bo "širjenje nasilja, strahu in terorja nedvomno zaustavljeno".

Četrti dan protestov
V številnih iranskih mestih se je v soboto znova zbralo več tisoč ljudi. V Iranu so v prestolnici Teheran in drugih mestih pripravili tudi demonstracije v podporo iranskemu režimu. Protesti proti režimu so se začeli v četrtek in so usmerjeni predvsem proti gospodarski in zunanji politiki iranskega režima pod vodstvom Hasana Rohanija. Spodnji posnetek naj bi prikazoval današnje proteste v Iranu.

Protesti v Iranu že četrti dan
Iran onemogočil dostop do Telegrama in Instagrama