Med tistimi, ki bežijo, je mnogo otrok. Foto: Reuters
Med tistimi, ki bežijo, je mnogo otrok. Foto: Reuters

Po pričevanju očividcev je bilo nekaj ljudi med begom ubitih. Na nekatere so streljali, ko so skušali prečkati reko Naaf, ki deli Mjanmar in Bangladeš. Druge, ki so prispeli s čolni, je ustavila bangladeška obalna straža in zdaj po vsej verjetnosti tavajo na morju.

Gre za najhujši izbruh nasilja nad zatirano manjšino v zahodni zvezni državi Rahine po letu 2012, ko je bilo v sektaških obračunih ubitih več sto ljudi. Vojska je svoje pripadnike napotila na mejo z Bangladešom, potem ko je bilo v usklajenih napadih na tri obmejne postojanke ubitih devet policistov.

Vojska je popolnoma zaprla okrožje, kjer večinoma živijo Rohingje, s tem pa je onemogočila dostop humanitarnim delavcem in neodvisnim opazovalcem. V zadnjih dneh je vojska še okrepila operacijo, v kateri je uporabila tudi helikopterje.

Humanitarni delavci domnevajo, da je od oktobrskih napadov v Bangladeš pobegnilo najmanj 500 pripadnikov manjšine, ki so zdaj nastanjeni v centrih na bangladeški strani meje. Vseeno so v torek bangladeški mejni policisti zavrnili večjo skupino prebežnikov, ki je prispela z dvema motornima čolnoma, zdaj pa verjetno plujejo po morju, saj se gotovo niso vrnili v svoje vasi v Mjanmaru.

Muslimanske Rohingje se že dolgo soočajo z zatiranjem in preganjanjem, saj jih imajo v mnogi v večinsko budističnem Mjanmaru za nezakonite priseljence, ki so prišli iz Bangladeša, čeprav so tukaj že več generacij. Ker nimajo državljanstva in niso priznani kot manjšina, so njihove pravice še bolj kratene in so pogosto v nemilosti oblasti ter preostalega prebivalstva.