Foto:
Foto:

Kot je povedal Žavbi, je šel v Sirijo, da bi pomagal upornikom, ki so se borili proti Asadovemu režimu. V Siriji je skrbel za ranjence in pomagal poškodovanim, saj ima zdravstveno izobrazbo.

V Sirijo se je odpravil junija lani, ker ni mogel več nemočno opazovati, kako Asadov režim pobija upornike in civiliste. Kot pravi, je šel prostovoljno, na svoje stroške, nihče mu ni plačal, da pride. Sam je pred nekaj leti sprejel muslimansko vero, ki mu je bila med vojno v veliko oporo.

Žavbi je odločno zanikal povezave z muslimanskimi ekstremisti in Islamsko državo ter navedbe nekaterih medijev, da ga je rekrutiral imam Bilal Bosnić, ki so ga pred nekaj tedni v Bosni in Hercegovini aretirali zaradi rekrutiranja borcev. Pove pa, da je Bosnića spoznal.

Spoznal ga je po naključju, ko je bil kot turist v Bosni v tem kraju, ampak to je bil zelo kratek razgovor in kakršna koli namigovanja so povsem napačna in nerelevantna, pravi. V Sirijo se je Žavbi odpravil s še enim Slovencem, Boštjanom Skubicem. Priti v Sirijo je bilo precej enostavno, nam pove.

V Siriji je bil v pokrajinah Alep, Idlib in Hama od junija do septembra lani, nato se je vrnil, ker so se začeli spori med uporniškimi skupinami.

Ugrabitve, obtoževanja in umori, vse to se je dogajalo znotraj opozicije, in stvar je postala preveč absurdna. Trenutno se v Sirijo ne bi vrnil, če bi se razmere spremenile in bi še potrebovali zdravstveno osebje, pa bi ponovno šel pomagat.

Rok Žavbi: V Siriji sem pomagal ranjenim
Rok Žavbi: V Siriji sem pomagal ranjenim