Abramovič je na čelu Chelseaja, ko klub žanje največje uspehe. Foto: Reuters
Abramovič je na čelu Chelseaja, ko klub žanje največje uspehe. Foto: Reuters
Abramovič z dvignjenim pokalom, ki ga je Chelsea osvojil na finalu lige UEFA leta 2012. Foto: Reuters
Chelsea je v soboto slavil zmago na finalu FA-pokala na Wembleyju. Foto: Reuters

Ruskemu oligarhu in lastniku nogometnega kluba Chelsea, ki je z 9,3 milijarde funtov 13. najbogatejši človek na Otoku, je vizum potekel že pred nekaj tedni, in sicer je zaprosil za novega, a ni prejel nobenega odgovora oblasti, celoten postopek pa traja dlje, kot je običajno, a nihče ne ve, zakaj, poroča Guardian, ki se pri tem sklicuje na ruske medije.

Abramoviča tudi ni bilo na sobotnem finalu FA-pokala na Wembleyju, ki se je končal z zmago Chelseaja nad Manchester Unitedom.

Angleško-ruski odnosi so napeti vse od marčevske zastrupitve nekdanjega ruskega dvojnega vohuna Sergeja Skripala in njegove hčerke Julije v Salisburyju. Velika Britanija je za zastrupitev nemudoma obdolžila Moskvo in iz države izgnala 23 ruskih diplomatov, Rusija pa ji ni ostala dolžna in zaprla British Council, ustanovo, ki promovira kulturne programe med dvema državama, in britanski konzulat v Sankt Peterburgu.

Napoved revizije vizumov
Britanska premierka Theresa May je napovedala, da bo vlada podrobneje preučila ruske naložbe na Otoku, notranja ministrica Amber Rudd pa je dejala, da bodo preučili tudi vizume prvega tipa, ki jih podeljujejo prosilcem, ki si želijo v Veliki Britaniji odpreti podjetje in imajo najmanj 50.000 funtov naložbenih sredstev, kakršno je imel tudi Abramovič.

Med letoma 2008 in 2015 je v Veliko Britanijo s temi vizumi prišlo skoraj 700 Rusov.

Kot je poročal ruski portal The Bell, je Abramovičev vizum potekel pred tremi tedni, njegov zasebni boeing 767 pa je nazadnje letel v London 1. aprila.

Na čelu največjih uspehov
Abramovič je klub Chelsea kupil leta 2003 in je načeloval največjim uspehom kluba, vključno s petimi naslovi prvaka. Ruski poslovnež redno obiskuje tekme kluba na Wembleyju in je bil tudi na vseh prejšnjih finalih kluba.

Nekoč najbogatejši Rus ne skriva svojega razkošnega življenjskega sloga – med drugim ima v lasti nepremičnine v Londonu in Franciji ter luksuzno superjahto Eclipse. Abramovič sicer nima stalnega bivališča v Veliki Britaniji, ima pa v lasti 90 milijonov funtov vredno vilo v Kensington Palace Gardens, znani kot "četrti milijarderjev".

Abramovič, ki je obogatel v 90. letih z naftnimi posli in naj bi bil blizu ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, je tudi lastnik Evraza, največje ruske jeklarne, in družbe za taljenje kovin Norilsk Nickel.