65-letni bogataš s severovzhoda in mormon Rick Romney še vedno ni prepričal republikanskih protikandidatov, da nimajo več možnosti za zmago v boju za predsedniško nominacijo. Foto: EPA
65-letni bogataš s severovzhoda in mormon Rick Romney še vedno ni prepričal republikanskih protikandidatov, da nimajo več možnosti za zmago v boju za predsedniško nominacijo. Foto: EPA

V torek so republikanci glasovali v zveznih državah Wisconsin in Maryland ter zveznem okrožju Columbia, ki obsega glavno mesto ZDA Washington.

Za nekdanjega guvernerja Massachusettsa je bila najpomembnejša zmaga v konservativnem Wisconsinu, kjer je najresnejšega izzivalca Ricka Santoruma prehitel za štiri odstotke glasov (42:38), s tem pa je osvojil vseh 30 delegatskih glasov. Enak sistem - zmagovalcu vse - imajo tudi v Marylandu, kjer je bila Romneyjeva zmaga veliko prepričljivejša, saj je Santoruma premagal za 20 odstotkov glasov (49:29).

Washington, DC: 70 odstotkov Romneyju
V glavnem ameriškem mestu ni bilo dvoma o Romneyjevi zmagi, saj uživa skoraj enotno podporo vrha republikanske stranke, ki si želi čimprejšnje odločitev, da bi se lahko republikanski kandidat nemoteno in predvsem z enotno stranko spopadel z Obamo, ki ostaja favorit za ponovno izvolitev. V zveznem okrožju Columbia je Romney tako dobil kar 70 odstotkov glasov, pri čemer pa Santoruma spoh ni bilo na glasovnici.

Romney se zdaj ponaša že s 640 glasovi delegatov, za zmago na republikanski strankarski konvenciji konec avgusta v Tampa Bayju pa potrebuje 1.144 glasov. Rick Santorum, ki napoveduje nadaljevanje strankarskega boja, jih ima 264. Tretji Newt Gingrich jih ima samo 135 in naj bi počasi vendarle izstopil iz kampanje, medtem ko je pričakovati, da bo "libertanec" Ron Paul vztrajal vse do konca, kljub le 71 dobljenim glasovom delegatov.

Santorum upa na zmago doma
Naslednji volivni preizkus priljubljenosti republikanskih kandidatov za predsednika bo 24. aprila, ko bodo glasovali v petih zveznih državah, med drugim tudi v Pensilvaniji, kjer na zmago računa domačin Rick Santorum.