Mitt Romney si z ostrimi govori, uperjenimi proti Rusiji, ne dela usluge. Foto: Reuters
Mitt Romney si z ostrimi govori, uperjenimi proti Rusiji, ne dela usluge. Foto: Reuters

Romney je v govoru med drugim napovedal, da bodo z njim v Beli hiši v odnosu do Rusije videli nekaj več ameriške hrbtenice in predvsem bolj trdo politiko do Moskve.

Proti izboljšanju odnosov z Rusijo
Demokrate, ki jim pripada zdajšnji ameriški predsednik Barack Obama, je republikanec napadel, ker so vztrajali pri novem zagonu odnosov z Moskvo, zaradi katerega je bila zadnja nagrajena za nadaljevanje zmanjševanja zalog jedrskega orožja.

Republikanski predsedniški kandidat je prav tako kritiziral Obamo, ker je opustil del načrtov republikanskega predhodnika Georgea W. Busha glede protiraketnega ščita v Evropi, ki mu Rusija ostro nasprotuje.

Kremelj se zaveda, da gre za kampanjo
Putinov predstavnik za stike z javnostmi je v odzivu na Romneyjeve izjave poudaril, da sta Moskva in Washington na različnih ravneh večkrat poudarila, da so situacije, v katerih dvostranski odnosi postanejo žrtve ali talci predvolilnih kampanj, nedopustne.

Sicer pa je Peskov poudaril, da Rusija Romneyjevih izjav ne dojema kot uradnega stališča Washingtona in si bo v prihodnjih mesecih še naprej prizadevala za izboljšanje odnosov z ZDA.