Mitt Romney napoveduje zavzetje Bele hiše
Mitt Romney napoveduje zavzetje Bele hiše "po štirih letih razočaranja Baracka Obame". Foto: EPA
MItt Romney
Najtežja naloga Mitta Romneyja je prepričati najbolj konservativne volivce republikanske stranke, s čimer pa bi lahko ogrozil svoj doseg med sredinskimi in neodločenimi volivci. Foto: EPA

Nekdanji guverner zvezne države Massachusetts je v torek v zveznih državah New York, Pensilvanija, Delaware, Connecticut in Rhode Island zlahka zmagal na republikanskih strankarskih volitvah za izbiro predsedniškega kandidata. Na torkovih volitvah so volivci kandidatom razdelili 209 delegatov, od katerih bo levji delež dobil Romney.

Romney je Američane nagovoril iz države New Hampshire, in to še preden so bili vsi glasovi prešteti. Volivcem se je zahvalil za odgovornost, ki so mu jo naložili. "Zdržite še malo. Nocoj se začenja boljša Amerika," je dejal. Dvomov v njegovo zmago na strankarskih volitvah ni več in Romney se je v svojem nagovoru posvetil le še predsedniku Baracku Obami, ki bo njegov demokratski protikandidat na splošnih volitvah 6. novembra.

Gingrich pred odstopom, Paul vztraja naprej
Tekma za republikanskega predsedniškega kandidata je praktično končana vse od začetka meseca, ko je Romney osvojil Maryland, Wisconsin in prestolnico Washington, nekaj dni pozneje pa se je poslovil njegov najnevarnejši nasprotnik, nekdanji zvezni senator iz Pensilvanije Rick Santorum, ki pa je kljub odstopu v svoji zvezni državi zasedel drugo mesto.

Poleg Romneyja sta v tekmi ostala še nekdanji predsednik predstavniškega doma zveznega kongresa Newt Gingrich iz Georgie ter zvezni kongresnik iz Teksasa Ron Paul, Gingrich naj bi še danes sporočil, ali bo nadaljeval kampanjo, Ron Paul pa ne kaže nobenih znamenj popuščanja.

Za konec volitve v Utahu
Po štetju ameriških medijev je do torka z volitvami in strankarskimi zborovanji v skoraj 40 državah Romney nabral 698 delegatov. Za zmago jih potrebuje 1.144. Santorum jih je zbral 260, Gingrich 137 in Paul 75. Do konca boja za republikansko nominacijo bodo volitve še v 14 zveznih državah. Nazadnje 26. junija v Utahu, ki je edina zvezna država v ZDA, kjer so v večini mormoni, katerih vplivni pripadnik je Romney.