Protestniki so na ulicah vztrajali več dni zapored. Foto: Reuters
Protestniki so na ulicah vztrajali več dni zapored. Foto: Reuters
Sorin Grindeanu
Premier Sorin Grindeanu je za nedeljo napovedal umik odloka, ki je na ulice pripeljal rekordno število protestnikov po letu 1989. Foto: Reuters
Romunski premier napovedal umik odloka
Peti dan protestov v Romuniji

Kot je povedal novinar RTV Slovenija Boštjan Anžin, kljub odločitvi premierja protestniki vztrajajo (bilo naj bi jih okoli 130.000). Mnogi zahtevajo odstop celotne vlade ali pa vsaj premierja in pravosodnega ministra. Jutri naj bi se jih v Bukarešti zbralo kar 500.000.

"Jutri bo seja vlade, na kateri bomo umaknili odlok," je dejal Grindeanu na novinarski konferenci. "Nočem deliti Romunije. Ne more biti razdeljena na dva dela," je poudaril.

Nova uredba, po kateri bi se lahko več politikov izognilo kazenskemu pregonu in jo je socialno-liberalna vlada sprejela v torek, je v Romuniji namreč sprožila najbolj množične proteste po padcu režima Nicolaeja Ceausescuja leta 1989. Protesti so potekali po več kot 70 mestih.

O množičnih protestih so poročali tudi danes, peti dan zapored. Pred zgradbo parlamenta v Bukarešti se je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug zbralo okoli 20.000 ljudi, ki so skušali oblikovati človeško verigo, a jim ni uspelo. Policija je namreč zaprla vse dostope do parlamenta.

Na stran kritikov nove uredbe in protestnikov se je v petek postavil tudi romunski varuh človekovih pravic Victor Ciorbea, ki je pred tem zagovarjal odločitev vlade, in na ustavnem sodišču vložil tožbo proti novi uredbi. Zahtevo za ustavno presojo spornega vladnega odloka je pri ustavnem sodišču že v četrtek vložil romunski predsednik Klaus Iohannis.

Odlok, da se zaščiti Dragnea?
V skladu z novo uredbo, ki je začela veljati takoj po sprejetju, več korupcijskih dejanj ni več kaznivih, za zlorabo položaja pa je zagrožena zaporna kazen le, če bo škoda, ki bo pri tem nastala, znašala najmanj 200.000 romunskih levov (približno 44.000 evrov).

Kot so opozarjali kritiki, naj bi z njo med drugim pred pregonom zaščitili predsednika vladnih socialdemokratov (PSD) Liviuja Dragneo, ki je obtožen zlorabe položaje, s katero naj bi nastala škoda v višini 100.000 romunskih levov. Proti njemu trenutno že poteka sojenje.

Romunski premier napovedal umik odloka
Peti dan protestov v Romuniji