Volilni lističi na referendumu v Ruandi. Foto: Reuters
Volilni lističi na referendumu v Ruandi. Foto: Reuters

Pričakovati je, da bo približno 6,4 milijona volilnih upravičencev v veliki večini glasovalo za spremembo ustave. Sicer je lahko okoli 37.000 Ruandcev, ki živijo v tujini, svoj glas oddalo že v četrtek. Pred referendumom ni bilo nobene kampanje, saj zakon tega ne dopušča. Prebivalce so o volitvah informirali z javnimi shodi po vsej državi.

Bo lahko kandidiral na volitvah leta 2017?
Kagame je poskrbel za razvoj Ruande in začetek gospodarske rasti te države. To mu priznava tudi tujina. "Prišli smo na volitve, ker želimo, da nas naš predsednik še naprej vodi," je povedal mladi volivec za AFP. Kritiki pa poudarjajo vladanje s trdo roko in kršitve človekovih pravic. Predsednik je dejal, da bo počakal na izid referenduma, nato pa bo podal odločitev, ali bo kandidiral leta 2017. "Če želi ostati na oblasti, bo ostal. Lahko naredi, kar hoče," pravijo tisti, ki mu niso naklonjeni in sem jim zdi glasovanje izguba časa, saj "že vemo, kakšni bodo izidi".

Vprašanje na referendumu se glasi: Ali se strinjate z ustavo Ruande, ki je bila spremenjena leta 2015? Na začetku letošnjega leta so poslanci spremenili omejitve predsedniškega mandata, ki so ga s sedmih let skrajšali na pet ter omejili na dva mandata. A je mogoča izjema za predsednika Kagameja, ki mu bo v primeru spremembe dovoljeno kandidirati za še en sedemletni in dva petletna mandata, saj je 3,7 milijona Ruandcev s peticijo zahtevalo, da Kagame ostane na položaju, saj v bojazni z izkušnjami tragične zgodovine države "želijo nadaljevati dosedanji napredek in zgraditi trdne temelje za trajnostni razvoj".

Na oblasti od leta 2000
ZDA so Kagameja že pozvale, naj po letu 2017 prepusti predsedovanje, saj bi s tem dal zgled regiji, kjer se voditelji sami sebi zdijo nezamenljivi in želijo ostati na oblasti, čeprav to ni v skladu z ustavo. Kagame je drugim državam "sporočil", naj se ne vmešavajo v notranje zadeve Ruande. V sosednjem Burundiju je odločitev predsednika Pierra Nkurunziza, da kandidira za tretji mandat, sprožila hude nemire.

Če bo za spremembe glasovalo več kot 50 odstotkov volivcev, bo Kagame lahko na oblasti kar 34 let. Prvič so ga za predsednika poslanci izglasovali leta 2000. Kagame je vodil tutsijske uporniške sile in leta 1994 končal genocid, ki so ga zagrešili hutujski skrajneži. Po ocenah je bilo v genocidu ubiti 800.000 Tutsijev in zmernih Hutujev.