Rumsfeld je s svojimi večkratnimi obiski Iraka skušal opogumiti ameriško vojsko. Foto: EPA
Rumsfeld je s svojimi večkratnimi obiski Iraka skušal opogumiti ameriško vojsko. Foto: EPA
Rumsfeld nenapovedano v Iraku

Šlo je že za 13. nenapovedani Rumsfeldov obisk države, ki po ameriški invaziji leta 2003 čedalje bolj drsi proti državljanski vojni. (Zaenkrat še) prvi mož Pentagona je nagovoril ameriške vojake, ki se jim je zahvalil za služenje in jih pozval, naj se bojujejo še naprej, da bodo premagali sovražnika in tako preprečili možnost ponovitve 11. septembra 2001.

Odstop, ki se je napovedoval že dolgo
Donald Rumsfeld je požel levji delež kritik za na videz brezizhodni položaj vojske ZDA v Iraku, po porazu republikancev na novembrskih volitvah pa je predsedniku Georgeu Bushu podal svojo odstopno izjavo. Nasledil ga bo nekdanji direktor Cie Robert Gates.

Rumsfeld je pred odhodom v Irak še enkrat ponovil svojo že neštetokrat izgovorjeno izjavo, namreč, da bi umik ameriške vojske iz Iraka predstavljal veliko napako, ki bi ne le ogrozila stabilnost v državi, pač pa v celotni bližnjevzhodni regiji.

Pobeg Sadamovega nečaka
Medtem pa je ameriška poročevalska agencija poročala, da je iz zapora v severnem Iraku pobegnil nečak Sadama Huseina, Ajman Sabavi. Na dosmrtno ječo obsojeni Sabavi, ki naj bi finančno podpiral upornike, obsodbo pa mu je zagotovilo tudi posedovanje orožja in izdelava bomb, je pobegnil s pomočjo tamkajšnjega paznika.

Rumsfeld nenapovedano v Iraku