Skala je ob dvigovanju razpadla na tri dele. Foto: Reuters
Skala je ob dvigovanju razpadla na tri dele. Foto: Reuters
Meteorit
Ogromna luknja v ledu, ki jo je povzročil padec meteorita v jezero. Foto: Reuters

Gre za enega večjih kosov meteorita, širokega 17 metrov in težkega deset ton, ki je 15. februarja pred padcem na Zemljo na višini 55 kilometrov devetkrat eksplodiral, njegovi deli pa so nato padli na mesto Čeljabinsk in njegovo okolico. Meteoritski dež je lomil šipe in poškodoval avtomobile, nastale so motnje v delovanju mobilnih povezav. Zdravniško pomoč je poiskalo 1.500 ljudi.

Prebil ledeno ploskev
Več delov meteorita je pristalo v jezeru Čerbakul v pokrajini Čeljabinsk, ki leži ob vznožju Urala. Potapljači so največjo skalo iskali kar dva meseca, preden so jo v sredo našli 20 metrov pod gladino in jo dvignili na kopno. Med dvigovanjem je sicer razpadla na tri dele, a maso dela meteorita ocenjujejo na več kot pol tone. "Je čudovita," je dejal vodja potapljačev Nikolaj Mizulin, preden je ogromen kos predstavil domačinom. Astronomi pa so dejali, da je to eden največjih meteoritov, kar so jih videli.

Strokovnjaki sicer ocenjujejo, da meteorit, kakršen je prestrašil Ruse, v naše ozračje prileti vsakih 50 let, največ pa jih leti prav nad ruskim ozemljem.