V Moskvi stoji celo muzej ruske vodke. Foto: EPA
V Moskvi stoji celo muzej ruske vodke. Foto: EPA

Na ta pereč problem ruske družbe je opozoril notranji minister Rašid Nurgalijev, ki je predsednika države Dmitrija Medvedjeva obvestil, da je na policiji uradno registriranih 253.000 alkoholikov, da pa je število ljudi, odvisnih od opojnih pijač, zagotovo še višje.

Ker so nasilna in kriminalna dejanja, povezana z alkoholiziranostjo, akutni problem, minister predlaga, da bi zakonsko uredili, kot je bilo to v obdobju Sovjetske zveze, da bi vsi odvisniki morali na obvezno zdravljenje, tudi s prisilo.

15 litrov čistega alkohola na glavo
Rusov se upravičeno drži sloves izredno dobrih pivcev, saj demografski kazalci kažejo, da je prav velika poraba alkohola eden glavnih razlogov za nizko življenjsko dobo ruskih moških. Vsak Rus v povprečju letno zaužije tolikšno količino žganja in ostale opojne pijače, ki je primerljiva s 15 litri čistega alkohola.

Kremelj se že desetletja zaveda ljubezni državljanov do vodke in posebne, nezakonite alkoholne pijače samogon. V 60. letih 20. stoletja je tako oblast alkoholike pošiljala v delovna taborišča, rekoč, da jih bo trdo, garaško delo, pozdravilo odvisnosti.

A. P.