Novi ruski bojni tank, ki se ga je že prijelo ime armata, bo vodila posadka le dveh tankistov, voznika in strelca, ki bosta bolj zaščitena kot v obstoječih ruskih tankih, saj bosta nameščena v sredini tanka. Foto: mil.ru
Novi ruski bojni tank, ki se ga je že prijelo ime armata, bo vodila posadka le dveh tankistov, voznika in strelca, ki bosta bolj zaščitena kot v obstoječih ruskih tankih, saj bosta nameščena v sredini tanka. Foto: mil.ru

Največja prireditev ob 70. obletnici konca 2. svetovne vojne bo parada na Rdečem trgu v Moskvi. Kdo se je bo udeležil in kdo jo bo bojkotiral, je svojevrstna zgodba. Vsekakor pa bodo Rusi parado izkoristili v propagandne namene in celotnemu svetu skušali dokazati, da so spoštovanja vredna vojaška velesila.

V mimohodu mimo Kremlja se bodo prvič popeljali najnovejši ruski orožarski dosežki, kot so nove ruske "patrie", oklepniki 8 x 8 bumerang, medcelinske balistične rakete RS-24 Yars, protitankovske rakete kornet D/EM, mobilni obalni obrambni sistem z izstrelki zemlja–ladja K-300P Bastion-P, oklepni vozili kurganec-25 in BMPT T-15.

Največ pozornosti bo deležen novi glavni bojni tank T-14, vse tri oklepnike pa so razvili na osnovi podvozja armata. Poleg novega orožja se bo javnosti predstavila tudi nova, peta ruska letalska akrobatska skupina Krilya Tavridi oziroma Krimska krila (Tauris je starogrško ime za polotok Krim).

Največja zvezda bo tank
Novi ruski bojni tank, ki se ga je že prijelo ime armata, bo vodila posadka le dveh tankistov, voznika in strelca, ki bosta bolj zaščitena kot v obstoječih ruskih tankih, saj bosta nameščena v sredini tanka, ločeno od topovskega dela, ki sestavlja 125mm top z avtomatskim polnjenjem v daljinsko upravljani kupoli. Motor je nameščen v prostoru pred posadko, kar naj bi jo dodatno zavarovalo, če bi bil glavni oklep vozila poškodovan.

Ruski mediji so navedli, da je podvozje tanka zelo prilagodljivo, tudi kot platforma za druge oborožitvene sisteme. Tako bodo na paradi v Moskvi predstavili tudi težko bojno pehotno vozilo BMP T-15, ki bo najverjetneje oboroženo z avtomatskim 30mm topom ali topom večjega kalibra ter z avtomatskim bombometom in lanserji protitankovskih vodenih raket kornet-EM. Oklep T-14 kot T-15 pa je izdelan iz več plasti na novo razvitih oklepnih jekel, keramičnih in kompozitnih materialov.

Po poročanju RT-ja bi lahko armato v prihodnosti razvili v robotsko vozilo, novi tank pa naj bi bil precej hitrejši in okretnejši od sedanjih glavnih tankov ruske vojske T-90. Rusija sicer načrtuje zamenjavo vseh svojih tankov po letu 2020 z 2300 armatami.