Rusi naj bi na paradi ob 70. obletnici
Rusi naj bi na paradi ob 70. obletnici "dneva zmage" še izdatneje razkazovali svojo vojaško moč. Foto: Reuters
Predsednik ZZB-ja NOB-ja Slovenije Tit Turnšek pravi, da potekajo pogovori, da se bo delegacija slovenskih veteranov iz II. sv. vojne udeležila slovesnosti ob 70. obletnici zmage v Moskvi. Foto: BoBo
Borut Pahor in Vladimir Putin
Predsednik republike Borut Pahor se še ni odločil, ali bo sprejel povabilo ruskega predsednika Vladimirja Putina. Foto: EPA

Ena izmed osrednjih prireditev, verjetno pa najobsežnejša ob 70. obletnici konca 2. svetovne vojne ter zmage nad fašizmom in nacizmom, bo potekala na Rdečem trgu v Moskvi, kjer bo potekala tradicionalna parada, ki bo letos ob okrogli obletnici še bolj grandiozna. Rusi pa bodo svetu prvič predstavili nekatere svoje orožarske dosežke, kot so nove ruske "patrie", oklepniki 8 x 8 bumerang, tanki armata, medcelinske balistične rakete RS-24 Yars...

Ruski predsednik Vladimir Putin je ob sedemdeseti počastitvi dneva zmage na osrednjo rusko prireditev povabil tudi voditelje najvplivnejših svetovnih držav kot držav, ki so v 2. svetovni vojni sodelovale na strani zmagovalcev.

Po poročanju ruskih medijev je ruski predsednik na moskovsko parado povabil 68 voditeljev držav, toda zaradi ruskih aktivnosti v sosednji Ukrajini so številni evropski voditelji, poleg ZDA, zavrnili Putinovo povabilo. Po poročanju globalnih medijev so to že storile Velika Britanija, Bolgarija, Poljska, Litva, Latvija, Estonija ter Avstrija, medtem ko bo nemška kanclerka Angela Merkel v Moskvo odpotovala dan pozneje in naj bi s Putinom položila venec na grob neznanemu junaku. Večino omenjenih držav naj bi na paradi predstavljali njihovi veleposlaniki v Rusiji. Neuradno naj bi bila glavni razlog za neudeležbo svetovnih voditeljev napoved, da bodo na paradi sodelovale tudi vojaške enote z anektiranega Krima, saj bi s tem na neki način pozdravili njegovo priključitev Rusiji.

Svojo udeležbo pa je na drugi strani že potrdilo okoli 20 držav, med njimi Kitajska, Severna Koreja, Kuba, Indija in Grčija. Armenija, Srbija, Belorusija in Mongolija pa bodo poslale tudi svoje vojaške enote, ki bodo paradirale skupaj z izbranimi ruskimi vojaki.

V nekaterih državah pa je udeležba voditeljev na paradi na Rdečem trgu povzročila celo notranjepolitične razprtije. Hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović naj bi se najprej odločila za pot v Moskvo, nato pa se je hitro premislila. Češki predsednik Miloš Zeman pa je povzročil pravi manjši spor z ZDA, saj mu je tamkajšnji ameriški veleposlanik svetoval, naj zavrne Putinovo vabilo.

To je zelo razjezilo češkega predsednika, ki je veleposlanika ZDA celo razglasil za nezaželeno osebo v predsedniških dvorih na praških Hradčanih. Del češke vladajoče koalicije pa je Zemanu zagrozil, da si bo moral pot v Moskvo plačati kar sam. Nekateri pa so razmišljali celo o odpoklicu predsednika, kar na Češkem lahko storijo, če ta zagreši "veliko izdajo". Zeman je udeležbo potrdil, vendar si je čez nekaj dni tudi on premislil.

Med tistimi, ki se slab mesec pred prireditvijo v Moskvi še niso odločili, ali naj sprejmejo Putinovo vabilo, je tudi slovenski predsednik Borut Pahor. "Predsednik Pahor odločitve o udeležbi še ni sprejel, o njegovi odločitvi boste obveščeni pravočasno," pravijo v njegovem kabinetu. Na ministrstvu za zunanje zadeve pa glede morebitnega drugega slovenskega sodelovanja na paradi v Moskvi pojasnjujejo, da niso prejeli nobenega vabila. Neuradno naj bi bilo sodelovanju na paradi na MZZ-ju bolj kot ne nenaklonjeni. Uradno povabilo sta sicer prejela le predsednik Pahor in veteranska organizacija. Vendar naj bi se glede uradnega sodelovanja slovenskega predsednika čakalo, kako se bodo zadeve odvijale v prihodnjih dneh. V enaki stiski naj bi bili tudi nekateri drugi povabljeni voditelji držav. Prireditve v Moskvi bi se radi udeležili, toda obstajajo določeni zadržki ...

Bodo Slovenijo predstavljali zgolj "borci"?
Če predsednika republike ne bo na paradi v Moskvi, pa bo Slovenija tam morda vseeno imela svoje predstavnike, in sicer iz vrst borčevske organizacije.

"ZZB NOB Slovenije je v okviru sodelovanja z veteranskimi organizacijami iz zavezniških držav II. svetovne vojne vzpostavila odlično sodelovanje z veteransko organizacijo iz Rusije. V letu 2014 smo podpisali tudi sporazum o prijateljskem sodelovanju, v vsebino katerega sodi tudi medsebojna izmenjava informacij, neposredna srečanja in medsebojni obiski. Delegacija ZZB se je udeležila posveta in srečanja veteranskih organizacij, ki izhajajo iz protifašističnega boja v II. sv. vojni, ki je potekala v Moskvi marca letos. V okviru tega sodelovanja potekajo pogovori, da se bo delegacija slovenskih veteranov iz II. sv. vojne udeležila slovesnosti ob 70. obletnici zmage v Moskvi," pravi predsednik ZZB-ja NOB-ja Slovenije Tit Turnšek.

Predsedstvo borčevske organizacije pa je prejšnji teden tudi obravnavalo razprave glede udeležbe in neudeležbe državnikov iz EU-ja na praznovanju 70. obletnice v Moskvi. Sprejeli so mnenje, da bi se morali državniki vseh zavezniških držav udeležiti slovesnosti, saj gre za praznovanje velike zmage v II. sv. vojni, ki je ogrozila obstoj demokratičnih sil v svetu. Najvišji slovenski predstavniki pa bi morali po njihovem mnenju s svojo prisotnostjo počastiti to obletnico. "Iz medijev smo zasledili, da je predsednik Češke republike zavrnil diktat neke tuje države, in takšno držo pozdravljamo ter jo pričakujemo tudi od predstavnikov naše države," še pravi Turnšek.