Ukrajina je nehala plačevati za dobave ruskega plina, ki ga je Rusija pred tednom dni podražila za več kot 80 odstotkov. Foto: Reuters
Ukrajina je nehala plačevati za dobave ruskega plina, ki ga je Rusija pred tednom dni podražila za več kot 80 odstotkov. Foto: Reuters
Vlasta Jeseničnik
Vlasta Jeseničnik je obiskala mesto Novi Urengoj. Foto: MMC RTV SLO
Rusija ne rabi skrbeti zaradi plina

Ukrajina je nehala plačevati za dobave ruskega plina, ki ga je Rusija pred tednom dni podražila za več kot 80 odstotkov. Zaradi ukrajinskega dolga plinskemu velikanu Gazprom, ki znaša dobri dve milijardi dolarjev, je Moskva Ukrajino opozorila, da bo prihodnji mesec dobila le še toliko plina, kolikor ga bo plačala vnaprej. Dostava v Evropo naj ne bi bila motena. Evropa po plinovodih prek Ukrajine ter po plinovodih Severni tok in Jamal sicer največ ruskega plina dobiva z nahajališč na skrajnem severu države, v jamalo-neneckem avtonomnem okrožju.

Novi Urengoj - ruska prestolnica plina
Mesto Novi Urengoj z okoli 120.000 prebivalci, v katerem je vsak peti povezan s plinsko in naftno industrijo, ne imenujejo zaman ruska prestolnica plina, saj nahajališča plina v okolici mesta sodijo med največja na svetu. Prva nahajališča plina so tam odkrili leta 1966, do lani pa so ga iz več kot 3.000 vrtin načrpali 6.500 milijard kubičnih metrov.

Večina plinskih polj je v lasti plinskega in naftnega velikana Gazprom. Plin, ki so ga v zadnjih letih odkrili na tem območju, črpajo na globini več kot 4.000 metrov in od tu po plinovodih, ki so prav tako v lasti Gazproma, teče v različne konce Rusije, sveta in tudi v Slovenijo.

V podjetju Gazprom Proizvodnja Urengoj, ki je na večno zamrznjenih tleh neskončne tundre zgradilo 22 podjetij za črpanje in obdelavo plina, je zaposlenih 12.000 ljudi. Aleksej Frolov, tehnični direktor podjetja Gazprom Urengoj št. 22, pravi, da je urengojsko nahajališče tako imenovani slojni kolač, sestavljen iz več slojev. Na njem bo mogoče črpati do 100 let.

Rusije evropske sankcije ne skrbijo
Sankcije, ki so jih zaradi priključitve Krimskega polotoka proti Rusiji uvedle zahodne države, jih za zdaj ne skrbijo. Jasen odgovor imajo tudi na svarila Evropske unije, da bi lahko ustavila projekt gradnje plinovoda Južni tok, v katerem sodeluje tudi Slovenija. Sergej Mazanov, generalni direktor podjetja Gazprom Urengoj, tako pravi: "Vaše države potrebujejo ruski plin, na splošno plin. Če bodo evropske države začele iskati alternativo, sta ruska vlada in Gazprom pripravljena vstopiti na azijski trg, ki plin potrebuje."

Sicer pa pogled na Gazpromov zemljevid z več kot 168.000 kilometri plinovodov pove dovolj. Potrošnikov in kupcev ruskega zemeljskega plina doma in po svetu je ogromno in Evropa za zdaj alternative zanj še ni našla.

Iz Novega Urengoja Vlasta Jeseničnik, TV Slovenija

Rusija ne rabi skrbeti zaradi plina