Predsedniki Belorusije Aleksander Lukašenko, Kazahstana Nursultan Nazerbajev in Rusije Vladimir Putin so podpisali pogodbo za tesnejše gospodarsko sodelovanje. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Predsedniki Belorusije Aleksander Lukašenko, Kazahstana Nursultan Nazerbajev in Rusije Vladimir Putin so podpisali pogodbo za tesnejše gospodarsko sodelovanje. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Projekt gospodarske zveze je za ruskega predsednika Vladimirja Putina pomemben tudi s simbolnega vidika. Ruski predsednik je namreč leta 2005 razpad Sovjetske zveze označil za "največjo geopolitično katastrofo" 20. stoletja. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Evrazijska zveza brez Ukrajine

"Vzpostavili smo močan center za gospodarski razvoj in pomemben regionalni trg, ki združuje več kot 170 milijonov ljudi," je ob podpisu poudaril ruski predsednik Vladimir Putin. Sporazum bo začel veljati 1. januarja 2015. Evrazijska gospodarska zveza sicer obvladuje petino vseh svetovnih zalog plina in skoraj 15 odstotkov zalog nafte.

V unijo Moskvi ni uspelo pritegniti Ukrajine, države s 46 milijoni prebivalcev in velikim industrijskim potencialom. To je ob podpisu priznal tudi Lukašenko: "Nekatere smo na poti izgubili - mislim na Ukrajino ... Prepričan sem, da bo ukrajinsko vodstvo kmalu ugotovilo, kje leži njihova blaginja."

Ohranitev suverenosti
Tri države so se v pogodbi med drugim zavezale k prostemu pretoku blaga, storitev, kapitala in delovne sile. Prav tako so obljubile usklajevanje politik v ključnih gospodarskih sektorjih, kot so energetika, industrija, kmetijstvo in transport.

Putin je poudaril, da gospodarska zveza državam omogoča ohranitev suverenosti in krepitev sodelovanja. "Geografska lokacija nam omogoča ustanovitev transportnih in logističnih poti regionalnega in globalnega pomena ter pritegnitev obsežnih trgovinskih tokov Evrope in Azije," je dejal Putin, ki verjame, da bo imela povezava vpliv na razvoj industrije ter da bo močan intelektualni in kulturni potencial treh držav.

Pogodba o ustanovitvi nove zveze je sicer začela nastajati novembra 2011. Podpisana različica ima 28 poglavij in 118 členov, pa tudi 32 dopolnil. Skupno obsega 700 strani. Kot je poudaril Putin, bo nova zveza delovala na osnovi univerzalnih in transparentnih načel, vključno z načeli Svetovne trgovinske organizacije (WTO). Zveza naj bi še dodatno okrepila vezi med državami, ki so moči leta 2010 že združile v carinski uniji.

Evrazijska zveza brez Ukrajine