Putin je sprejel povračilne ukrepe. Foto: Reuters
Putin je sprejel povračilne ukrepe. Foto: Reuters
Boji med ukrajinskimi vojaki in proruskimi separatisti ne pojenjajo. Foto: EPA
Prebivalci vzhodne Ukrajine so v čedalje večji stiski: njihovi domovi so porušeni, številni imajo omejen dostop do elektrike in vode. Foto: EPA
Od aprila je v spopadih na vzhodu Ukrajine umrlo več kot 1.500 ljudi. Foto: EPA

Putin je vladi naročil, da pripravi seznam pridelkov in izdelkov, za katere bo leto dni veljala prepoved uvoza v Rusijo. Pred kratkim so sveženj novih sankcij proti Rusiji sprejele članice Evropske unije in ZDA, vendar pa odlok izrecno ne omenja nobene države. Iz EU-ja Rusija letno uvozi za dve milijardi zelenjave in sadja.

Ruska tiskovna agencija RIA Novosti je poročala, da bo ruska veterinarska služba prepovedala uvoz vseh ameriških prehrambnih izdelkov in vse sadje ter zelenjavo iz EU-ja.

Pred odlokom je ruski urad za varno hrano razglasil začasno prepoved uvoza goveda in govedine iz Romunije, za kar so se uradno odločili zaradi primera bolezni norih krav pri romunskem mestu Cluj, kritiki pa jo vidijo kot odgovor na sankcije EU-ja. Bukarešta sicer odgovarja, da je takšen odziv povsem neupravičen, saj ne gre za izbruh epidemije, ampak prvi tovrstni primer pri njih od leta 1995.

Prejšnji teden je Rusija že prepovedala uvoz poljskega sadja in zelenjave. Uradno je Moskva kot razlog za prepoved navedla kršitev varnostnih standardov, poljski minister za kmetijstvo Marek Sawicki pa je od EU-ja že zahteval odškodnino za nastale izgube.

Če bodo sankcije, ki jih je EU uvedel proti Rusiji, pripeljale do gospodarske krize, bo odškodnino zahtevala tudi Finska, je poudaril finski premier Alexander Stubb. "Držati se moramo načela ekonomske solidarnosti. To pomeni, da države, ki jih najbolj prizadenejo sankcije, dobijo tudi neke vrste kompenzacijo," je menil. Kakšno kompenzacijo bi zahteval, Stubb ni pojasnil.

Kopičenje ruskih vojakov pri Ukrajini
Rusija je ob meji z Ukrajino razporedila okoli 20.000 vojakov, ki bi jih lahko pod pretvezo humanitarne ali mirovne operacije poslala v Ukrajino, je v izjavi zapisal Nato.

"Ne bomo ugibali, kaj se plete po glavi Rusom, vendar pa lahko vidimo, kaj počne Rusija na terenu - in to je zelo skrb vzbujajoče. Rusija je ob ukrajinski vzhodni meji postavila okoli 20.000 bojno opremljenih vojakov," je v izjavi za javnost dejala tiskovna predstavnica Severnoatlantskega zavezništva Oana Lungescu.

Ob tem je dodala, da zadnje poteze ruske vojske še dodatno zaostrujejo razmere in spodkopavajo prizadevanja za iskanje diplomatske rešitve krize.

Konec junija odšli skoraj vsi vojaki, zdaj se vračajo
Po Natovih navedbah je Rusija letos na mejo z Ukrajino skupno razporedila okoli 40.000 vojakov, do junija pa so potem skoraj vsi, z izjemo 1.000, zapustili položaje. A v zadnjih tednih, predvsem od začetka avgusta, se njihovo število znova povečuje. Poleg vojakov ob meji kopiči število tankov, topništva, zračnih obrambnih sistemov kot tudi število posebnih in logističnih enot. Po navedbah vojaških analitikov je Rusija v prejšnjih posegih uporabila vojaške vaje kot pretvezo za poznejše posredovanje.

Tusk: Poročila s terena kažejo na večjo možnost za posredovanje
Poljski premier Donald Tusk je predtem dejal, da so se v zadnjih nekaj dneh povečale možnosti za ruski poseg v Ukrajini. "Imamo razloge, v preteklih urah smo dobili več informacij, da je tveganje za neposredno rusko posredovanje v Ukrajini večje, kot je bilo pred nekaj dnevi," je na tiskovni konferenci dejal Tusk. Ruske enote naj bi ob meji z Ukrajino izvajale vojaške vaje, s čimer so povzročile zaskrbljenost v številnih zahodnih državah.

"Če bi Rusija posredovala v Ukrajini, potem bi to ustvarilo nove razmere, po mojem mnenju pa nihče nima odgovora, kako bi se morala zahodna skupnost odzvati na to," je še dejal Tusk.

S 1. avgustom so Evropska unija in ZDA zaradi vloge v Ukrajini zaostrile sankcije proti Rusiji. Tusk je glede tega dejal, da bodo sankcije evropsko gospodarstvo drago stale, hkrati pa dodal, da bi imelo neukrepanje zoper Rusijo "katastrofične" posledice. Rusija je danes sporočila, da bo zaradi izbruha bolezni norih krav začasno prepovedala uvoz govedine iz Romunije.

Spopadi onemogočili normalne dneve skoraj štirim milijonom prebivalcev
V spopadih, ki so izbruhnili aprila, ko so proruski uporniki prevzeli nadzor nad več mesti na vzhodu Ukrajine, ki jih želijo priključiti Rusiji, je umrlo več kot 1.500 ljudi. Po podatkih Združenih narodov spopadi potekajo na ozemlju, na katerem živi 3,9 milijona ljudi, ki so zaradi tega v čedalje večji stiski. Najhujši spopadi potekajo v okolici Donecka in Luganska.