Ruski vojaki so po navedbah Kijeva vstopili na najmanj tri ukrajinske vojaške ladje na Krimu. Pri tem je prišlo tudi do streljanja, navaja tiskovni predstavnik ukrajinske mornarice Vladislav Seleznjov. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Ruski vojaki so po navedbah Kijeva vstopili na najmanj tri ukrajinske vojaške ladje na Krimu. Pri tem je prišlo tudi do streljanja, navaja tiskovni predstavnik ukrajinske mornarice Vladislav Seleznjov. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Ukrajinski vojak na Krimu
Sporazum o pripojitvi Krima in Sevastopola, ki je postalo mesto s federalnim statusom, je začel veljati ob torkovem podpisu, a predvideva prehodno obdobje do konca leta za njegovo formalizacijo. V tem obdobju mora biti izvedena integracija v gospodarski, finančni in pravni sistem Rusije. Določa tudi, da bodo volitve na Krimu in Sevastopolu septembra 2015. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Ruska duma
Ruska duma je danes pričakovano ratificirala sporazum o priključitvi Krima in mesta Sevastopol Rusiji. Potrdila je tudi ustavni zakon o njuni vključitvi kot novih subjektov v Rusko federacijo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Portugalska
Na Portugalskem živeči Ukrajinci so pripravili shod proti ruski priključitvi Krima. Foto: EPA
Sevastopol
Na Krimu so ukrajinski vojaki ujeti v oporiščih, ki so obkoljena s pripadniki proruskih sil. Foto: Reuters
Ameriški rušilec USS Truxtun
ZDA so v Črno morje poslale rušilec USS Truxtun, ki se je udeležil vojaških vaj ob obalah Bolgarije in Romunije. Foto: Reuters
Nove sankcije proti Rusiji
Ukrajina se ne bo odrekla Krimu

Hagel je v telefonskem pogovoru z ruskim kolegom izrazil zaskrbljenost nad premiki ruskih sil, a mu je Šojgu odvrnil, da so "ruske sile vzdolž meje samo zaradi vojaških vaj in nimajo nobenega namena, da bi prečkale mejo z Ukrajino, ter tudi ne bodo delovale napadalno".
Začasni ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je medtem posvaril, da bo Ukrajina odgovorila z vojaško akcijo, če bo Rusija poskušala priključiti vzhodni del države. Hkrati je Zahod pozval, naj "ustrezno odgovori" na priključitev ukrajinskega polotoka Krim Rusiji.

Ukrajina: Ruski vojaki zavzeli vojaške ladje na Krimu
Po navedbah Kijeva je namreč okoli 20 ruskih vojakov vstopilo na najmanj tri ukrajinske vojaške ladje na Krimu, ki jih je predtem več tednov blokirala ruska črnomorska flota. Prišlo je tudi do streljanja.

Nemška tiskovna agencija dpa je zapisala, da so bile napadene najmanj tri ladje; Ternopil, Luzk in Hmelnizki ter da so bili izstreljeni tudi naboji. Rusija navedb ni potrdila. Omenjene ladje je pred tem več tednov blokirala ruska črnomorska flota. Ukrajina še pripravlja umik svojih vojakov s Krima.


"Rusija pripravlja napad na Ukrajino"
Potem ko je vrhovna rada sprejela resolucijo o nepriznavanju priključitve Krima Rusiji, je ukrajinski veleposlanik pri ZN-u Jurij Klimenko izjavil, da se Rusija pripravlja na napad Ukrajine.

Po njegovih besedah na to kaže kopičenje ruske vojske v ukrajinski provinci Herson severno od Krima, kjer naj bi polagali protipehotne mine. Ukrajinske varnostne sile so na jugu in vzhodu države prijele proruske aktiviste z identifikacijskimi dokumenti ruske varnostne službe, ker so sprožali konflikte, je pojasnil novinarjem v Ženevi.

Kijev: Vrhovna rada ne priznava odcepitve
Ukrajinski poslanci v vrhovni radi so sprejeli resolucijo o nepriznavanju priključitve Krima Rusiji, in to isti dan, ko so poslanci v ruski dumi ratificirali v torek podpisani dogovor med Rusijo in Krimom o pripojitvi Krima in mesta Sevastopol k Rusiji.

"Ukrajina bo vztrajala v boju za osvoboditev Krima ne glede na to, kako dolg in boleč bo. Ukrajinski narod ne bo nikoli priznal aneksije Krima," so zapisali poslanci v resoluciji, ki so jo sprejeli na predlog začasnega ukrajinskega predsednika Oleksandra Turčinova.

Ukrajinski poslanci so poudarili, da je Rusija, ki je zagotovilo suverenosti Ukrajine, odkar se je ta nekdanja sovjetska republika leta 1994 odpovedala svojemu jedrskemu orožju, spremenila meje prvič po drugi svetovni vojni. Ob tem so mednarodno skupnost pozvali, naj ne prizna "samooklicane republike Krim in priključitve Krima in mesta Sevastopol k Rusiji".

Ruski poslanci ratificirali sporazum
Ruska duma je pričakovano ratificirala sporazum o priključitvi Krima in mesta Sevastopol Rusiji. Prav tako je potrdila tudi ustavni zakon o njuni vključitvi kot novih subjektov v Rusko federacijo. Oba dokumenta mora potrditi še zgornji dom parlamenta, čeprav je Kremelj že po podpisu sporazuma dejal, da je Krim postal del Rusije.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je ponovil stališče Moskve, da je bil nedeljski referendum na Krimu o pripojitvi k Rusiji, ki ga Kijev in Zahod ne priznavata, v skladu z mednarodnim pravom. "Odločitev Krima o priključitvi Rusiji je bila utemeljena na izraženi svobodni volji na referendumu, ki je potekal v skladu z mednarodnim pravom, še posebej na načelu enakopravnosti držav in pravice narodov do samoopredelitve," je dejal.

Spomnimo. Ruski predsednik Vladimir Putin je v torek s krimskimi voditelji podpisal sporazum, s katerim bosta polotok na jugu Ukrajine in mesto Sevastopol, kjer je sedež ruskega črnomorskega ladjevja in ki je do zdaj užival poseben status, postala del Ruske federacije. V sredo je rusko ustavo sodišče sklenilo, da je Putin ravnal v skladu z rusko ustavo.

Proruske sile so v sredo zavzele več oporišč ukrajinske vojske na Krimu, med njimi sedež ukrajinske mornarice v Sevastopolu, kjer so zajeli tudi poveljnika ukrajinske mornarice Sergija Gajduka.

V sredo zvečer se je brez posledic iztekel rok, ki ga je začasni ukrajinski predsednik Oleksandr Turčinov postavil za izpustitev poveljnika ukrajinske mornarice. Gajduka so nato ponoči izpustili in skupaj z njim tudi vse zajete civiliste.

ZDA proti Rusiji uvajajo nove sankcije
Na vrhu v Bruslju se bodo sešli voditelji Evropske unije, ki bodo razpravljali o odzivih na krizo v Ukrajini in rusko odločitev za priključitev Krima. V ponedeljek so se zunanji ministri povezave odločili o sankcijah proti Rusiji, ki predvidevajo zamrznitev premoženja in prepoved potovanja 21

ruskim državljanom in krimskim politikom.

Nove sankcije proti Rusiji, poleg že uvedene zamrznitve premoženja in prepovedi potovanja za 11 posameznikov, bodo uvedle tudi ZDA. Predsednik Barack Obama je dejal, da ZDA ne razmišljajo o vojaškem posredovanju v Ukrajini, saj si ne želijo vojne z Rusijo.

Moskvo bo medtem v okviru za mirno rešitev krize obiskal generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun, ki se bo sešel s Putinom, Lavrovom in drugimi vodilnimi ruskimi politiki. V petek se bo Ban odpravil še v Kijev na pogovore z novimi ukrajinskimi oblastmi.

Rusija bo zahtevala odškodnino
Francija pred oktobrom ne bo sprejela nobene odločitve o ustavitvi prodaje vojaških ladij mistral Rusiji.

"Rok za predajo prve ladje je oktobra, tako da bo vprašanje opustitve prodaje aktualno takrat," je dejal francoski obrambni minister Jean-Yves Le Drian in ponovil stališče Francije, da bi se 1,2 milijarde evrov vrednemu poslu odpovedali le, če bi bil to del svežnja gospodarskih sankcij Evropske unije proti Rusiji.

Francija in Rusija sta pogodbo za dve amfibijskodesantni ladji mistral, vključno s prenosom občutljive tehnologije, podpisali leta 2011. ZDA in druge zaveznice v zvezi Nato prodaji ladij Rusiji nasprotujejo, Francija pa med drugim poudarja, da je od posla odvisnih tisoč delovnih mest.

Rusija je že sporočila, da bo zahtevala odškodnino za vse izgube, če bo Francija prekinila prodajo ladij.

Nove sankcije proti Rusiji
Ukrajina se ne bo odrekla Krimu