Iz Rusije so poročali, da so se zaradi prepovedi uvoza zahodnih živil zvišale cene nekaterih izdelkov. Foto: Reuters
Iz Rusije so poročali, da so se zaradi prepovedi uvoza zahodnih živil zvišale cene nekaterih izdelkov. Foto: Reuters
Tako kijevske kot proruske sile trdijo, da nizajo uspehe. Foto: EPA
Moskva
Ukrajinska zastava na moskovski znamenitosti. Foto: Reuters

Z dekretom ruskega premierja Dmitrija Medvedjeva so s seznama umaknili mladice lososa, mleko in mlečne izdelke brez laktoze, semenski krompir, sladko koruzo, grah, prehranska dopolnila in vitamine.

Popoln embargo na uvoz hrane iz Evropske unije, ZDA, Avstralije, Kanade in Norveške je Moskva uvedla 7. avgusta kot odgovor na sankcije zahodnih držav proti Rusiji zaradi krize v Ukrajini in ruske priključitve Krimskega polotoka.

Če se v ZDA z ruskimi sankcijami niso preveč obremenjevali, pa so veliko bolj zaskrbljeni v EU-ju zaradi posledic za kmetijski sektor. Evropska komisija je za blažitev posledic sankcij v sadjarstvu in zelenjadarstvu že obljubila 125 milijonov evrov, podrobnosti bodo znane v petek, ko bo v Bruslju zasedal pristojni evropski odbor.

Spopadi ne pojenjajo
Na vzhodu Ukrajine se nadaljujejo srditi spopadi med proruskimi separatisti in ukrajinsko vojsko. Lokalne oblasti navajajo, da je v zadnjih 24 urah umrlo 34 civilistov.

Predstavnik ukrajinskega notranjega ministrstva Anton Geračenko je sporočil, da je po več kot 24 ur trajajočih spopadih polovica strateško pomembnega mesta Ilovajsk s 16.000 prebivalci pod nadzorom vladnih sil, ki pa se še vedno spoprijemajo z velikim odporom separatistov.

V spopadih za vas je umrlo osem ukrajinskih vojakov, pri čemer je bil eden od njih Američan z ukrajinskim državljanstvom, poroča BBC. Tudi uporniki pa trdijo, da imajo nadzor nad mestom.

Separatisti medtem poročajo o ostrih spopadih tudi v več drugih krajih na vzhodu države. Mesto Doneck in njegova vzhodna predmestja so po navedbah tamkajšnjih oblasti tarča stalnega topniškega obstreljevanja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na območju Donecka je bilo po navedbah tamkajšnjih oblasti v zadnjih 24 urah ubitih 34 civilistov, 29 pa ranjenih. Spopadi se nadaljujejo tudi v Lugansku, ki je že 18 dni zapored brez vode in elektrike.

Na vzhodu Ukrajine je od sredine aprila umrlo že več kot 2.000 ljudi, prek 300.000 pa jih je moralo zapustiti svoje domove.

Konvoj še stoji
Ruski konvoj okoli 270 tovornjakov s pomočjo za prebivalce vzhodne Ukrajine, ki je iz Moskve krenil 12. avgusta, medtem že skoraj teden dni stoji na ruski strani meje, saj Kijevu, Moskvi in Mednarodnemu odboru Rdečega križa še vedno ni uspelo doseči dogovora glede njegovega potovanja po ukrajinskih tleh. Ukrajina ni še niti začela carinskega pregleda konvoja, saj da ji Rusija ni predala popolnega seznama tovora.

Incident v Moskvi
Neznanci so se davi povzpeli na znamenit moskovski nebotičnik iz časov sovjetskega voditelja Stalina in izobesili majhno ukrajinsko zastavo, sovjetsko zlato zvezdo na zgradbi pa prebarvali z modro barvo.

O dogodku so obsežno poročali ruski mediji in je povzročil razburjenje med prebivalci ruske prestolnice, kjer je javno mnenje zaradi spora glede vzhoda Ukrajine vse bolj naperjeno proti Kijevu.

Delavci so po treh urah zastavo in modro barvo z zvezde sicer odstranili, medtem ko je policija zaslišala štiri osumljence, ki so pri sebi imeli plezalno opremo. Moška in ženski so vpletenost v incident zanikali, po navedbah policijskega vira pa bi lahko bili obtoženi vandalizma, za kar je po ruski zakonodaji zagrožena do triletna zaporna kazen.

176-metrov visoka zgradba je eden od sedmih nebotičnikov, znanih pod imenom "Sedem sester", ki predstavljajo dediščino stalinistične arhitekture.