Sirski vojaki so morali v zadnjih tednih prepustiti dele ozemlja upornikom. Foto: EPA
Sirski vojaki so morali v zadnjih tednih prepustiti dele ozemlja upornikom. Foto: EPA
Mohamed Kamel Amr in Sergej Lavrov
Ruski zunanji minister je v Moskvi na pogovorih o Siriji gostil egiptovskega kolega. Foto: Reuters
Ruska akcija v Siriji

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je po pogovorih z egiptovskim kolegom Mohamedom Kamelom Amrom sirsko vodstvo pozval, naj naredi konkretne korake, potem ko je to izrazilo pripravljenost na dialog z opozicijo, katere glavni cilj je sicer odhod predsednika Bašarja Al Asada z oblasti.

V četrtek je Rusija vodjo sirske opozicijske koalicije Moaza El Hatiba povabila na pogajanja za rešitev krize. Pogajanja bi po besedah namestnika ruskega zunanjega ministra Mihaila Bogdanova lahko potekala v Moskvi, Ženevi ali Kairu.

V zadnjih dneh je Rusija opravila niz pogovorov za rešitev krize v Siriji. V četrtek se je v Moskvi mudila sirska delegacija pod vodstvom namestnika sirskega zunanjega ministra Fajsala Mokdada, v soboto pa v ruski prestolnici pričakujejo mednarodnega odposlanca za Sirijo Lakhdarja Brahimija.

Med obiskom Damaska je Brahimi pozval k "resničnim spremembam" v Siriji in se zavzel za močno prehodno vlado, ki bi imela pred volitvami v državi polna pooblastila.

"Spremembe ne bi smele biti le kozmetične, sirski narod potrebuje in zahteva resnične spremembe, kar razume ves svet," je v četrtek dejal Brahimi.

Na tisoče žrtev
Od začetka vstaje proti Asadu marca lani je bilo po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice ubitih že več kot 45.000 ljudi. Samo v zadnjem tednu naj bi bilo ubitih več kot tisoč ljudi.

Med ubitimi je več kot 31.500 civilistov, medtem ko več kot 700 trupel ostaja neidentificiranih. Observatorij podatke o žrtvah dobiva od zdravnikov in aktivistov v Siriji, ocenjuje pa, da bi bilo lahko žrtev tudi do 100.000.

Ruska akcija v Siriji