Poslanci dume so zakon v tretjem in zadnjem branju podprli skoraj soglasno - s 420 glasovi za, sedmimi proti in enim vzdržanim -, čeprav so mu nekateri člani vlade in borci za človekove pravice nasprotovali. Foto: EPA
Poslanci dume so zakon v tretjem in zadnjem branju podprli skoraj soglasno - s 420 glasovi za, sedmimi proti in enim vzdržanim -, čeprav so mu nekateri člani vlade in borci za človekove pravice nasprotovali. Foto: EPA

Stopnja posvojitev v Rusiji je sicer nizka. Leta 2011 so 3.400 otrok posvojili tujci, med njimi je bila tretjina Američanov. Število je nekoliko višje v primerih, ko so bili posvojitelji Rusi – posvojili so 7.416 otrok.
Putin bo zakon verjetno podpisal
Duma je zakon sprejela z gladko večino, za njegovo veljavnost sta potrebna še potrditev zgornjega doma parlamenta in podpis predsednika Vladimirja Putina, ki se trenutno mudi v Bruslju na vrhu EU – Rusija. Putin bo zakon po vsej verjetnosti podpisal.
"Ko je storjen kakršen koli zločin nad posvojenim otrokom, se ameriško pravosodje nanj ne odzove primerno in pušča na svobodi vse tiste ljudi, ki so nad našimi otroki nedvomno zagrešili zločin," je dejal Putin na četrtkovi štiriurni novinarski konferenci. Pri tem je imel zagotovo v mislih primer, ko je ameriška posvojiteljica leta 2008 v ZDA pustila v avtomobilu na vročini posvojenega ruskega otroka, ki je zaradi vročinskega šoka umrl.

Sankcije proti ruskim kršiteljem človekovih pravic
Putin je dodal, da je zavrnitev predloga zakona legitimen odgovor na ameriški zakon, ki uvaja sankcije proti ruskim uradnikom, ki domnevno kršijo človekove pravice. Zakon Magnitski je 6. decembra sprejel ameriški senat. Ime je dobil po leta 2009 umrlem ruskem protikorupcijskem odvetniku Sergeju Magnitskemu.
Zakon, ki ureja trgovinske odnose z Rusijo, med drugim od Washingtona zahteva, da objavi imena ruskih kršiteljev človekovih pravic in proti njim uvede finančne sankcije ter prepoved potovanj v ZDA.

Prepoved delovanja ameriških političnih organizacij
Ruski poslanci so med drugim sprejeli tudi zakon, ki prepoveduje delovanje ameriških nevladnih organizacij, ki so politično dejavne v Rusiji. To je bil odgovor na pred kratkim sprejeti sporni zakon, ki ga je sprejel ameriški senat in s katerim lahko Američani uveljavljajo sankcije proti Rusom, ki so domnevno kršili človekove pravice.

Na novost se je že odzval ameriški veleposlanik v Rusiji Michael McFaul, ki je dejal, da mu je žal, da bo usaoda sirot odvisna od političnih odnosov.