Ruski predsednik Vladimir Putin in uradni govorec Kremlja Dmitrij Peskov, ki ZDA opozarja na škodljivost novih sankcij proti Rusiji. Foto: EPA
Ruski predsednik Vladimir Putin in uradni govorec Kremlja Dmitrij Peskov, ki ZDA opozarja na škodljivost novih sankcij proti Rusiji. Foto: EPA
Donald Trump
Glede na "protirusko histerijo", ki se je ustvarila v ameriških medijih, bo predsednik Donald Trump težko zavrnil podpis novih sankcij proti Rusiji, saj bi to potrdilo namigovanja njegovih nasprotnikov, da je že od volilne kampanje naprej povezan z Rusi. Trump je sicer v volilni kampanji napovedal, da si bo prizadeval za izboljšanje odnosov z Rusijo. Foto: EPA

"Nadaljevanje politike sankcij je neproduktivno in škodljivo za interese obeh držav, pa tudi tretjih držav, s katerimi Rusija razvija dvostranske odnose," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Sredi junija je ameriški senat podprl nove ostre sankcije proti Rusiji, vendar je besedilo zakona kar nekaj časa stalo v predstavniškem domu kongresa, dokler v soboto niso dosegli dogovora.

Predstavniški dom naj bi tako v torek na glasovanju podprl zakon o novih sankcijah proti Moskvi zaradi domnevnega vmešavanja v lanske predsedniške volitve v ZDA in priključitve ukrajinskega polotoka Krim leta 2014. V okviru zakona bo podprl tudi nove sankcije proti Severni Koreji in Iranu zaradi preizkusov balističnih raket.

Trump bo težko zavrnil podpis sankcij
Sprva je ameriški predsednik Donald Trump nasprotoval novim sankcijam proti Rusiji, saj v skladu z njimi v prihodnje ne bo več mogel sam omiliti sankcij proti Moskvi, temveč bo glede tega vprašanja pod nadzorom kongresa. Zaradi domnevnih povezav med njegovo kampanjo in Rusijo ima zdaj le malo možnosti, da sankcij ne bi podpisal.

Peskov je danes še dejal, da Kremelj še vedno čaka na odločitev Trumpa, potem ko je direktor komunikacij Bele hiše Anthony Scaramucci dejal, da se ameriški predsednik še vedno odloča o tem, ali bo podpisal zakon o uvedbi novih sankcij.

Dokler se ne bo odločil, je še prezgodaj govoriti o morebitnih ruskih protiukrepih, je dodal Peskov.

EU pričakuje, da bodo ZDA upoštevale njene interese
V Evropski uniji (EU) so zaskrbljeni zaradi novih sankcij, ki bi lahko posegle tudi v energetske interese Unije. EU zato pričakuje, da bodo ZDA te interese upoštevale, in opozarja na pomen enotnosti G7, v nasprotnem primeru pa grozi s povračilnimi ukrepi.

Juncker: EU je pripravljena sprejeti povračilne ukrepe
V skladu z osnutkom zakonodaje, o kateri bo kongres glasoval v torek, naj bi sankcije ciljale na energetski, finančni, železniški, kovinski, rudarski in pomorski sektor. Predvidena je možnost sankcij proti kateremu koli podjetju, ki energetsko sodeluje z Rusijo. Nemčija je sicer že zagrozila s povračilnimi ukrepi, če bodo ZDA kaznovale nemška podjetja, ki sodelujejo pri projektu Severni tok 2. Projekt gradnje plinovoda od Rusije do Nemčije je sicer močno sporen tudi znotraj unije. Povračilne ukrepe pripravlja tudi Evropska komisija. Uradno jih ne želi navajati in komentirati. Sklicuje se le na splošno izjavo predsednika Jean-Clauda Junckerja, da se je EU vselej pripravljena odzvati s povračilnimi ukrepi, če je to potrebno.

Za Rusijo sicer še vedno veljajo sankcije, ki so jih EU in ZDA uvedle zaradi ruske priključitve Krima in podpore proruskim separatistom na vzhodu Ukrajine. Moskva je na sankcije že odgovorila s protiukrepi, med drugim s prepovedjo uvoza hrane.