Vladimir Putin je pozdravil ruske vojake, ki so se danes vrnili iz Sirije. Foto: Reuters
Vladimir Putin je pozdravil ruske vojake, ki so se danes vrnili iz Sirije. Foto: Reuters
Rusija je v Siriji posredovala od leta 2015. Foto: Reuters
Putin je v ponedeljek nepričakovano obiskal rusko vojaško oporišče v Siriji. Foto: Reuters

Delni umik ruske vojske iz Sirije je med ponedeljkovim nepričakovanim obiskom v ruskem letalskem oporišču v Siriji Hmeimim odredil ruski predsednik Vladimir Putin.

Z dvema vojaškima letaloma se je domov že vrnil bataljon vojaške policije, ki je pristal v prestolnici ruske republike Dagestan Makaškala. V stalno oporišče v regiji Kaluga so se vrnili tudi bombniki Tu-22M3. Člani posadke izvidniškega letala A-50 pa so se vrnili v domače oporišče Ivanovo, kjer so jih pozdravili vojaški poveljniki in družinski člani.

Putin je v ponedeljek dejal, da bosta letalsko oporišče v Hmeimimu in pomorsko oporišče v Tartusu še naprej delovali, ni pa povedal, koliko pripadnikov ruskih sil bo ostalo v Siriji. Opozoril je, da bo Rusija odgovorila na morebitne nove napade teroristov.

Obveščevalci pripravljeni na džihadiste
Ruska obveščevalna služba (FSB) je medtem ob ruskem umiku iz Sirije sporočila, da je v pripravljenosti na morebitno vrnitev džihadistov iz Sirije pred predsedniškimi volitvami in svetovnim nogometnim prvenstvom v Rusiji.

Potem ko je IS leta 2014 v bliskoviti ofenzivi zasedel obsežna območja v Siriji in Iraku in razglasil kalifat, se je tja odpravilo do 40.000 borcev iz vsega sveta, tudi iz Rusije. Ruske varnostne službe so leta 2015 ocenile, da se je IS-ju pridružilo 2.900 ruskih državljanov in več tisoč državljanov držav srednje Azije.

Nevarnost spečih celic
Zdaj ko je kalifat IS-ja tako rekoč propadel, voditelji in borci iščejo možnosti za nadaljevanje terorističnih dejavnosti na ozemlju drugih držav, vključno z Rusijo, opozarja direktor FSB-ja Aleksander Bortnikov. "Vrnitev nekdanjih članov nezakonitih oboroženih skupin z Bližnjega vzhoda v Rusijo predstavlja resno nevarnost, saj bi lahko ustanovili speče celice in novačili nove člane," je dodal.

Napovedal je ostre varnostne ukrepe za preprečitev napadov na prizoriščih svetovnega nogometnega prvenstva, ki bo potekalo v 13 mestih od 14. junija do 15. julija prihodnje leto. "Naša prioriteta bo varovanje lokacij, kjer se bodo zbirale množice, kot tudi objektov energetske infrastrukture in športnih prizorišč, ki bodo gostili svetovno prvenstvo, da ne bi postali tarča terorističnih napadov," je dodal Bortnikov.

Že tretja napoved umika
Rusija posreduje v sirskem konfliktu od leta 2015 in kot glavna podpornica podpira režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada, ki se bori tako proti IS-ju in drugim džihadistom kot proti uporniškim skupinam.
Pretekli teden je sporočila, da je končala svojo vojaško misijo v Siriji in da se bo zdaj osredotočila na obnovo države in ohranitev miru. Rusija je sporočilo o umiku objavila že tretjič od začetka operacije v Siriji leta 2015. Med drugim je marca 2016 napovedala umik večine svojih enot iz Sirije, vendar je kmalu za tem nadaljevala operacije kot običajno.