Ruski obrambni minister Sergej Šojgu, ruski predsednik Vladimir Putin in sirski predsednik Bašar Al Asad so pozirali skupaj z ruskimi vojaki v letalski bazi Hmeimim na severozahodu Sirije. Foto: Reuters
Ruski obrambni minister Sergej Šojgu, ruski predsednik Vladimir Putin in sirski predsednik Bašar Al Asad so pozirali skupaj z ruskimi vojaki v letalski bazi Hmeimim na severozahodu Sirije. Foto: Reuters
Vladimir Putin
Vladimir Putin med nagovorom ruskih vojakov v letalski bazi Hmeimim. Foto: Reuters
Putin napovedal umik ruske vojske iz Sirije

Putin je v ponedeljek nenapovedano obiskal letalsko bazo Hmeimim, kjer je nastanjena ruska vojska. Že marca leta 2016 je napovedal, da namerava odrediti umik večine vojakov iz Sirije, a je potem Rusija nadaljevala operacije kot običajno. V letalski bazi v bližini Latakije na severozahodu Sirije se je Putin sestal z Asadom. Kot piše Al Džazira, je Putin dejal, da se delo na tem območju končuje s popolnim izkoreninjenjem teroristov.

Putin zagrozil teroristom
"Obrambnemu ministrstvu in načelniku generalštaba sem ukazal začetek umika skupine ruskih vojakov v njihove stalne baze. Odločil sem se, da se velik del ruskega kontingenta, nastanjenega v Siriji, vrne v domovino,"
je dejal. Obenem pa je dodal, "če bodo teroristi znova dvignili svoje glave", bo Rusija izvedla napade, "kot jih še niso videli": "Nikoli ne bomo pozabili na žrtve in izgube v boju proti terorizmu tako v Siriji kot tudi v Rusiji." Putin je sicer dejal, da bosta letalska baza v Hmeimimu in pomorska baza v Tartusu še naprej delovali, ni pa povedal, koliko pripadnikov ruskih sil bo ostalo v Siriji.

Sirski predsednik Asad se je Putinu zahvalil za rusko vlogo v konfliktu. "Sirci ne bomo nikoli pozabili, kaj so storile ruske sile," je povedal po poročanju sirskih medijev. "Njihova kri je zmešana s krvjo mučenikov iz sirske vojske. To pomeni, da je ta kri močnejša od terorizma in njegovih plačancev," je dodal.

Surovikin: Ruske sile ubile 32.000 nasprotnikovih borcev
Poveljnik ruskih sil v Siriji, general Sergej Surovikin, pa je dejal, da se bo 23 ruskih letal, dva helikopterja in vojaška policija kmalu vrnilo v Rusijo. Surovikin je ocenil, da so ruske sile ubile 32.000 nasprotnikovih borcev.

Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice Ramija Abdela Rahmana je v ruskih letalskih napadih med 30. septembrom 2015 in 11. novembrom 2017 umrlo 6.328 civilistov, med njimi 1.537 otrok. V teh napadih je umrlo tudi 4.732 borcev skrajne skupine Islamska država in 4.098 upornikov in drugih džihadistov.

Ruska vojska v Siriji dobri dve leti
Ruska intervencija v sirski vojni se je začela septembra 2015, potem ko je sirska vlada uradno zaprosila za vojaško pomoč v boju proti uporniškim skupinam. Od tedaj je Rusija v glavnem izvajala zračne napade proti skupinam, ki so nasprotovale Asadu, v prvi vrsti proti terorističnima samooklicani Islamski državi in Fronti al Nusra oziroma pozneje znani kot Fronti Fatah al Šam. Do zdaj je v sirski vojni umrlo skoraj pol milijona ljudi, več kot 12 milijonov Sircev pa je bilo razseljenih, poroča Al Džazira. Združeni narodi ocenjujejo, da bo obnova uničene države stala okoli 250 milijard dolarjev.

Putin obiskal tudi Egipt ...
Po obisku Sirije je Putin odpotoval v gipt, kjer se je srečal s predsednikom Abdulahom Fatahom Al Sisijem. Ministri obeh držav so v priostnosti obeh predsednikov podpisali 21 milijard dolarjev težak dogovor o gradnji prve egiptovske jedrske elektrarne Dabaa. Putin in Al Sisi sta se dogovorila tudi o ponovni vzpostavitvi letalskih povezav med Rusijo in Egiptom, ki so bili prekinjeni leta 2015, ko so teroristi razstrelili rusko letalo z 224 ljudmi na krovu, ki je iz egiptovskega letovišča Šarm El Šejk letelo proti Rusiji.

... turnejo pa zaključil v Turčiji
Putin je naporedn dan sklenil v Ankari, kjer se je srečal še s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Kot je dejal Putin, sta se pogovarjala o razmerah na Bližnjem vzhodu, kjer so se razmere po njegovih besedah izjemno poslabšale. Z Erdoganom sta se strinjala, da je odločitev ZDA, da Jeruzalem priznajo za prestolnico Izraela, destabilizirala razmere v regiji. Razpravljala sta tudi o krepitvi dvostranske trgovine in skupnih energetskih projektih. Gre sicer za že osmo srečanje predsednikov Rusije in Turčije letos, kar je znak intenzivnosti odnosov, ki so doživeli dno novembra 2015, ko je Turčija nad Sirijo sestrelila rusko vojaško letalo.

Putin napovedal umik ruske vojske iz Sirije