Resolucijo, ki so jo predlagale ZDA, je podprlo 13 članic, Kitajska se je glasovanja vzdržala, Rusija pa je uporabila pravico do veta. Foto: Reuters
Resolucijo, ki so jo predlagale ZDA, je podprlo 13 članic, Kitajska se je glasovanja vzdržala, Rusija pa je uporabila pravico do veta. Foto: Reuters
Ukrajinski podporniki
V Simferopolu se dan za dnem zbirajo tako ukrajinski ... Foto: Reuters
Ruski podporniki
... kot ruski podporniki. Foto: Reuters
Na Krimu vse pripravljeno na referendum

Ukrajinsko zunanje ministrstvo je zatrdilo, da je v vas severno od administrativne meje med Krimom in preostalo Ukrajino vdrlo približno 80 ruskih vojakov s helikopterji in oklepniki. Ukrajinsko zunanje ministrstvo je zahtevalo takojšen umik vojakov in zagrozilo, da bodo z vsemi sredstvi ustavili rusko invazijo.

S slovenskega zunanjega ministrstva so sporočili, da je nedeljski referendum o prihodnjem statusu ukrajinskega polotoka Krim v nasprotju z ukrajinsko ustavo in mednarodnim pravom, zato njegovega izida Slovenija ne bo priznala. Da je referendum nezakonit, menijo tudi ustavnopravni strokovnjaki pri Svetu Evrope (SE). Beneška komisija, svetovalni organ SE-ja, je namreč presodila, da niti ustava Ukrajine niti ustava avtonomne republike Krim ne dovoljujeta referenduma o odcepitvi. Komisija je med drugim tudi ugotovila, da okoliščine poteka referenduma ne ustrezajo demokratičnim standardom.

V Harkovu umrla dva človeka, pet je bilo ranjenih
Na vzhodu Ukrajine so dan pred nedeljskim referendumom razmere zelo napete. V Harkovu na vzhodu Ukrajine sta ponoči v spopadih proruskih in proukrajinskih protestnikov umrla dva človeka, pet ljudi je bilo ranjenih. Proruski demonstranti so skušali v Harkovu vdreti v poslopje, kjer se je zadrževala skupina ljudi, za katere so sumili, da so predtem streljali nanje. Med ranjenimi je tudi policist. To je že drugi incident s smrtnimi žrtvami na vzhodu Ukrajine od četrtka, ko je bil v Donecku zaboden demonstrant.

Ukrajinski parlament je dan pred nedeljskim referendumom o prihodnjem statusu Krima razpustil krimski parlament. Šlo je za simbolično dejanje protesta pred referendumom, za razpustitev pa je glasovalo 278 poslancev 450-članske vrhovne rade. Začasne oblasti v Kijevu vztrajajo, da referenduma in priključitve Krima Rusiji ne bodo priznale.

Rusija uporabila veto in blokirala resolucijo o referendumu
Diplomacija pa pred nedeljskim referendumom dela s polno paro. Popoldne se je znova sestal Varnostni svet Združenih narodov, kjer je Rusija z vetom blokirala resolucijo o referendumu na Krimu. Resolucija, ki so jo sestavile ZDA, podprle pa zahodne države, je vse države pozvala, naj ne priznajo referenduma o priključitvi Krima Rusiji. Resolucijo je podprlo 13 od 15 članic, proti je glasovala Rusija, Kitajska pa se je glasovanja vzdržala.

Analitiki pravijo, da je Kitajska Moskvo s svojim dejanjem še bolj osamila pri reševanju krize v Ukrajini. Kitajska namreč izraža svojo nevtralnost, obenem pa zavezanost načelu nevmešavanja v notranje zadeve držav in spoštovanja suverenosti ter ozemeljske celovitosti držav. Kitajska je tako formalno na strani Ukrajine, njen veleposlanik Liu Džjeji pa ni pozabil opozoriti Zahoda na dvojna merila o tem vprašanju.

Varnostni svet se je na nujni seji sešel na pobudo Washingtona, potem ko zunanjima ministroma ZDA in Rusije Johnu Kerryju in Sergeju Lavrovu v petek ni uspelo doseči napredka pri reševanju krize v Ukrajini. Lavrov je ob tem pojasnil, da bo Rusija spoštovala voljo krimskega prebivalstva, ki jo bodo izrazili na referendumu. S tem se je verjetno razblinila še zadnja možnost, da bi lahko preprečili ali preložili nedeljski referendum, ki ga Moskva podpira, ZDA in druge zahodne sile pa mu ostro nasprotujejo.

Ameriški podpredsednik Joseph Biden bo od 17. do 19. marca na obisku na Poljskem in v Litvi, kjer se bo z voditelji obeh držav pogovarjal o naslednjih korakih mednarodne skupnosti v podporo neodvisnosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine. Bidnov obisk bo predstavljal potrditev zavez zveze Nato po skupni obrambi vseh članic kakor tudi podporo vsem zaveznikom in partnerjem v Evropi. ZDA zaradi Rusije na Poljsko pošiljajo tudi 12 lovskih letal F-16, v Litvo pa so jih že prejšnji teden poslale šest.

V ponedeljek že nove sankcije?
ZDA in EU medtem grozijo Moskvi z novimi sankcijami, ki bi jih lahko proti Rusiji uvedli že v ponedeljek, če država s Krima ne bo umaknila svojih sil. Francoski predsednik Francois Hollande pa je sporočil, da bo Pariz razmislil o svojem vojaškem sodelovanju z Rusijo, če se Moskva pri reševanju krize v Ukrajini ne bo potegnila nazaj.

Na Krimu vse pripravljeno na referendum