Poklon žrtvam protestov v Kijevu. Foto: Reuters
Poklon žrtvam protestov v Kijevu. Foto: Reuters
Tudi danes v Bruslju potekajo pogovori o rešitvi krize v Ukrajini. Foto: Reuters
Razmere na Krimu so napete. Foto: Reuters
'Krim - Rusija'. Foto: Reuters
Pritisk na Moskvo stopnjuje tudi Peking

Pritisk na Moskvo prihaja tudi iz Pekinga, saj kitajski predsednik Ši Džinping prav tako meni, da je treba najti diplomatsko, ne pa vojaške rešitve za krizo.

Malce drugačen pogled na stvari ima nekdanji nemški kancler Gerhard Schröder, ki je dejal, da je stanje na Krimu kršenje mednarodnega prava, ob tem pa priznal, da je šlo tudi pri napadu Nata na Srbijo leta 1999 za kršenje mednarodnega prava. "Mi smo takrat poslali svoja letala nad Srbijo in skupaj z Natovimi silami bombardirali suvereno državo, brez dovoljenja Varnostnega sveta Združenih narodov," je dejal Schröder in poudaril, da bi bil on zato zelo previden pri "uperjanju prsta" na kogar koli, ker gre v obeh primerih za kršenje resolucije ZN-a.


Nekdanji nemški premier Gerhard Schröder (nemško vlado je vodil med letoma 1998 in 2005) je bil velik zagovornik gradnje plinovoda severni tok. Nemčija je z Gazpromom leta 2005 podpisala dogovor dva tedna pred parlamentarnimi volitvami (2005). Ko je Schröder zapustil kanclersko mesto, je sprejel nominacijo Gazproma za mesto vodje odbora delničarjev Nord Streama AG.

Schröder je tudi skeptičen do motivov nekdanje ukrajinske premierke Julije Timošenko, češ da se ne ve, kakšne materialne interese ima ona in da bi lahko denarna pomoč šla v napačne roke. Nekdanji kancler je tudi ponovno kritiziral Evropsko unijo, češ da še ni dojela, da je Ukrajina kulturološko razdeljena država. "Sprašujem se, ali bi bilo pravilno kulturološko razdeljeno državo, kot je Ukrajina, postaviti pred alternativo ̶ pridružitveni sporazum z Evropsko unijo ali carinska unija z Rusijo," je še dejal Schröder.
Ob tem se pojavljajo tudi vse glasnejše primerjav med statusom Krima in statusom Kosova pred odcepitvijo. Vodja češke diplomacije Lubomir Zaoralek je posvaril, da mednarodna skupnost ne more sprejemati tega, da če so dopustili Kosovo, morajo tudi Krim, češ da bi to svet spremenilo v džunglo, v kateri mednarodno pravo več ne bi imelo nobene veljave.
Rusija zaprla dostop
Medtem pa je Rusija namerno potopila tri ladje na vhodu v jezero Donuzlav na zahodni obali Krima, s čimer je zaprla ozek izhod ukrajinskim ladjam do Črnega morja. Ukrajinski častniki iz bližnjega pomorskega oporišča Novoozerne poudarjajo, da je Rusija to storila, da njihove ladje ne bi mogle priti do največjega ukrajinskega vojaškega oporišča v Odesi, ki je na zahodu države in je največje pristanišče v državi. Kapetan Viktor Šmiganovski je pojasnil, če ne bi bilo zapore, bi lahko z ladjami odpluli do Odese in preprečili ruskim silam, da bi zavzele mesto.

V Sevastopolu ruščina uradni jezik
Proruske mestne oblasti pristaniškega mesta Sevastopol na ukrajinskem Krimu so razglasile ruski jezik za uradni jezik. V Ukrajini je edini uradni jezik ukrajinski, manjšinski jeziki pa imajo lahko status regionalnega jezika. Odločitev je podpisal v. d. mestne uprave Dmitrij Belik, utemeljil pa jo je na mednarodnem pravu ob upoštevanju dejstva, da je za večino prebivalcev Sevastopol ruščina materni jezik. Sevastopol z več kot 300.000 prebivalci, od katerih jih je več kot 70 odstotkov Rusov, ni del avtonomne republike Krim, ampak ima poseben status in je pod neposredno upravo Kijeva. Tako kot na Krimu so tudi mestne oblasti tu za 16. marec razpisale referendum o priključitvi Rusiji. Krimsko finančno ministrstvo naj bi se sicer že pripravljalo na prehod na rubelj.

Sedež ukrajinske mornarice je v Sevastopolu, ki pa jo zdaj obkrožajo proruske sile. V tem mestu ima svoj sedež tudi ruska črnomorska flota. Ukrajinska mornarica ima omejene vire, hud udarec pa je doživela prejšnji teden, ko je njen poveljnik, admiral Denis Berezovski prestopil na stran proruskih oblasti na Krimu. Ukrajinska mornarica je desetkrat manjša od ruske in trpi zaradi nezadostnega financiranja. Ukrajinci imajo med drugim samo eno podmornico iz obdobja Sovjetske zveze, ki jo zdaj skušajo usposobiti, potem ko ni bila v uporabi deset let.

Oporišče Novoozerne po neuradnih podatkih varuje več deset vojakov, po besedah Šmiganovskega pa je po razstrelitvi ladij v oporišče prišel poveljnik ruske črnomorske flote Aleksandre Vitko in jih pozval, naj prestopijo na rusko stran. To so zavrnili, čeprav so Rusi skušali oslabiti njihovo moralo tudi s preleti helikopterjev in letal nad oporiščem, je dejal.

Vse več napadov
V dneh pred za nedeljo napovedanim referendumom o priključitvi Krima Rusiji s Krima poročajo o vse več napadih na ukrajinska vojaška oporišča, pa tudi na novinarje in aktiviste. Kakih 30 oboroženih moških v uniformah brez oznak je v nedeljo napadlo oporišče na zahodu Krima in uničilo opremo. Danes so na polotoku zavzeli še dve oporišči ukrajinske vojske.

Po navedbah generala ukrajinske mejne straže Mikola Kovila je na Krimu že 30.000 ruskih vojakov, kar je 5000 več, kot dovoljuje dogovor med Rusijo in Ukrajino o ruskem pomorskem oporišču.

V mestu Lugansk na vzhodu Ukrajine je v nedeljo več tisoč protestnikov vdrlo v vladno poslopje in odstavilo proevropskega guvernerja Mihaila Bolockega, ki so ga pretekli teden imenovale oblasti v Kijevu.

Rusko govoreči oboroženci so v prestolnici Krima Simferopol na vlaku prijeli dva aktivista za človekove pravice. Na nadzornih točkah so ugrabili tri ženske in več novinarjev.

Vojaške vaje
Obrambno ministrstvo sosednje Poljske je medtem sporočilo, da bodo ZDA v okviru vojaških vaj na Poljsko do četrtka napotile 12 lovskih letal F-16. Na vajah bo sodelovalo tudi 300 ameriških vojakov. ZDA bodo lovce poslale na zahtevo Poljske. Po prvotnih načrtih naj bi bila vojaška vaja namreč omejena, a so jo razširili zaradi napetih političnih razmer v Ukrajini. Washington je v preteklih dneh že napovedal, da bo štiri lovska letala F-15 poslal tudi v Litvo za okrepitev zračnega nadzora okoli Baltika.

Pojavljajo pa se tudi nekatera namigovanja, da so Američani morda že prisotni v Ukrajini. Na YouTubu so se namreč pojavili številni posnetki z neznanimi uniformiranimi moškimi, za katere trdijo, da so uslužbenci ameriške zasebne družbe za varovanje, pred leti znane pod imenom Blackwater, danes pa Academi. Omenjena družba, ki velja za skrajno sporno že vse od njenega agresivnega delovanja v Iraku, naj bi operirala v vzhodnem ukrajinskem mestu Doneck, poroča RT.

Zahodni mediji navedbe zanikajo in trdijo, da Rusija širi lažna poročila, da bi tako upravičila "agresijo". Na posnetkih, katerih verodostojnost je sicer težko potrditi, je videti neznane moške v vojaških opravah, oborožene z ruskimi jurišnimi puškami in ameriškimi karabinkami.

Pritisk na Moskvo stopnjuje tudi Peking