Prebivalci vzhodnega Alepa, ki so bili evakuirani v zahodni del, prejemajo vrečko s hrano, na kateri v ruščini in arabščini piše
Prebivalci vzhodnega Alepa, ki so bili evakuirani v zahodni del, prejemajo vrečko s hrano, na kateri v ruščini in arabščini piše "Rusija je z vami". Foto: Reuters

S tem bi po besedah koordinatorja ZN-a za Sirijo Jana Egelanda lahko iz mesta odpeljali vsaj 400 ranjenih, vanj pa dostavili medicinsko opremo in zdravila ter živila.

Ljudje v Alepu brez vsakega upanja
Razmere, v katerih živijo v vzhodnem delu Alepa ujeti ljudje, so dramatične. "Nikjer na svetu niso ljudje tako brez zaščite kot v vzhodnem Alepu," je dejal Egeland. V iztekajočem se mesecu prebivalcem Alepa ni bilo mogoče dostaviti skoraj nič pomoči. Po navedbah Egelanda je le osem odstotkov v mestu ujetih ljudi prejelo hrano, zdravila in vodo. "Obup ni bil še nikoli večji. Ljudje so utrujeni, podhranjeni in brez vsakega upanja," je izpostavil Egeland.

Po ocenah ZN-a je še posebej pomembno tudi, da se v okolici nekdaj cvetoče gospodarske metropole na severu Sirije poskrbi za dovolj bivališč. V preteklih dneh je iz mesta pobegnilo skoraj 27.000 ljudi, trenutno pa že 400.000 pregnancev iz Alepa potrebuje pomoč.

ZN: Vzhod Alepa bo povsem uničen
Sile sirskega predsednika Bašarja Al Asada so na začetku septembra vzhod Alepa, ki je v rokah upornikov, skorajda povsem odrezale od sveta. Pred ofenzivo je v tem delu največjega sirskega mesta živelo okoli 250.000 ljudi. ZN svari, da bo vzhod mesta povsem uničen, če se bo bombardiranje nadaljevalo.

Lavrov zanikal vpletenost v napad na turške vojake
Medtem pa je ruski zunanji minister Sergej Lavrov na srečanju s turškim kolegom Mevlütom Cavusoglujem zanikal, da bi bile ruske ali sirske vladne sile vpletene v zračni napad na turške vojake v bližini mesta Al Bab, v katerem so prejšnji teden umrli najmanj trije vojaki. "Niti ruske niti sirske zračne sile nimajo nič s tem," je povedal Lavrov. Lavrov je dejal, da se za napade usklajujejo s koalicijo, ki jo vodijo ZDA in katere del je tudi Turčija. Namen usklajevanja pa je, da se izognejo nepredvidenim nesrečam. "Zato je smiselno, da se na teh kanalih preveri, kdo je takrat letel in kdo ne," je še dodal.