Letalonosilka Admiral Kuznecov. Foto: Reuters
Letalonosilka Admiral Kuznecov. Foto: Reuters
Ruske in sirske zračne enote niso izvedle napada na Alep zadnjih 28 dni. Foto: Reuters

"Danes smo izvedli obširno operacijo na cilje Islamske države in Al Nusre," je dejal ruski obrambni minister Sergej Šojgu in dodal: "Letalonosilka Admiral Kuznecov je prvič v naši pomorski zgodovini začela sodelovati v spopadih." V napadih sodelujejo tudi fregata Admiral Grigorovič in obalni obrambni sistemi.

Šojgu je pri navedbi tarč za uporniško skupino Fateh Al Šam uporabil njeno prejšnje ime Fronta Al Nusra. Novico o napadih je objavil po srečanju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom v Sočiju.

"Glavne tarče so skladišča s strelivom in vadbeni centri teroristov, pa tudi tovarne, v katerih proizvajajo različno orožje za množično uničenje," je sporočil ruski minister po poročanju portala RT. Kot je zatrdil, imajo teroristične skupine v Siriji tovarne za izdelavo množičnega orožja, ne le manjše delavnice.

Tovarne za izdelavo množičnega orožja
"Več kot očitno je, da je to dobro uveljavljena industrijska produkcija." Rusija trdi, da je pred napadi na cilje dobro preverila teren in se prepričala, katere cilje napada. "Zavedati se je treba, da smo na teren poslali večje število ekip, specializiranih za sevanje in kemično ter biološko varnost, da bi ugotovili morebitne strupene snovi, ki jih uporabljajo teroristi. Samo v preteklem tednu so jih uporabili dvakrat, v enem primeru je potrebovalo zdravniško pomoč 27 ljudi, trije so umrli. V drugem primeru je bilo hospitaliziranih 30 ljudi, torej, sirskih vojakov," je dejal Šojgu.

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitri Peskov je zavrnil možnost, da bi se napadi razširili tudi na Alep. Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Veliki Britaniji, ki se zanaša na mrežo virov na terenu, je namreč poročal o vnovičnem bombardiranju uporniških območij v sirskem mestu Alep, kjer naj bi bilo ubitih najmanj pet ljudi.

Šojgu je še dejal, da ruska in sirska letala niso izvedla napada na Alep zadnjih 28 dni.